Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Schippers: NZa had bezwaarschrift Gotlieb als ‘gratis les’ moeten zien

Minister Schippers voorafgaand aan het debat over de NZa.
Minister Schippers voorafgaand aan het debat over de NZa. Foto ANP/ Bart Maat

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) vindt dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beter had moeten reageren op het bezwaarschrift van klokkenluider en oud-werknemer Arthur Gotlieb. Ze gaf in het debat over het functioneren van de toezichthouder toe dat er fouten zijn gemaakt in de veelbesproken kwestie.

NRC Handelsblad bracht de onthullingen van Gotlieb, die in januari zelfmoord pleegde na een negatieve beoordeling van zijn functioneren, eerder dit jaar naar buiten. Gotlieb wees op de interne problemen bij de toezichthouder: zo zouden medische gegevens en concurrentiegevoelige informatie niet veilig zijn.

Twitter avatar Jeroen_Wester Jeroen Wester Het was zoveel beter geweest om het bezwaarschrift te beschouwen als een gratis les, zegt Schippers in debat #NZa #Gotlieb
Twitter avatar Jeroen_Wester Jeroen Wester Schippers oordeelt nu hard over het te laat en pas onder druk van media informeren van haar door RvB #NZa “niet goed”
Twitter avatar Jeroen_Wester Jeroen Wester Genoeg aanleiding om bezem flink door aantal zaken te halen, zegt #Schippers in debat #NZa #Gotlieb

Schippers zei vanavond dat de NZa het bezwaarschrift van Gotlieb als “wijze les” had moeten beschouwen. Ze nam het de top van de toezichthouder kwalijk dat die niet zelf bij haar aan de bel trok.

Schippers belooft verheldering

De minister beloofde daarnaast de declaratieregels te verhelderen, net als de relatie tussen de toezichthouder en het ministerie. Ook zei ze dat er voor het einde van het jaar een plan voor de NZa zou komen, waarin onder andere de positionering van de NZa aan bod komt en ook de werkdruk binnen de organisatie, iets waar Gotlieb ook op wees in zijn bezwaarschrift.

Interne wanorde

Zowel de NZa als het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn en haar minister Schippers, ligt sinds april onder vuur na verschillende onthullingen van Gotlieb en onder andere NRC Handelsblad.

De afgelopen maanden kwam naast de ICT-problemen ook naar buiten dat de NZa alarmerende verliezen van ziekenhuizen heeft geschrapt uit een definitief rapport en dat dienstreizen van de bestuursvoorzitter van de NZa werden betaald door bedrijven en organisaties die onder toezicht van de NZa staan of opdrachten van haar krijgen. Volgend op die laatste onthulling van NRC Handelsblad, in juni, stapte de top van de toezichthouder op.

Daarnaast is er ophef ontstaan over de inmenging van het ministerie (en Schippers) bij individuele ziekenhuizen. Klokkenluider Gotlieb meldde in zijn bezwaarschrift al dat het ministerie zich te veel bemoeide met individuele subsidies. Zo werd de NZa onder druk gezet om het Oogziekenhuis in Rotterdam extra subsidie te geven, iets wat in strijd is met Schippers’ eigen regels. Het ministerie zette eerder, in 2009, de NZa onder druk om het Erasmus Medisch Centrum 100 miljoen extra te verstrekken.

Schippers: ministerie binnenstebuiten keren

Vanuit de oppositie kwamen aan het begin van het debat vragen of er nog meer gevallen als die twee in Rotterdam zijn geweest. Schippers zei dit niet te weten, maar beloofde het ministerie “binnenstebuiten” te keren om daarachter te komen.

Twitter avatar Jeroen_Wester Jeroen Wester We hebben straks hele ministerie overhoop gehaald - #Schippers over intern onderzoek of er nog meer zaken als Oogziekenhuis en Erasmus zijn

Kamerbrede kritiek

Zowel oppositie- als coalitiepartijen uitten aan het begin van het debat kritiek op de gang van zaken rond de NZa en de rol van het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn hierin. CDA, SP en D66 zeiden onder andere te twijfelen of minister Schippers (VVD) de Kamer wel volledig heeft geïnformeerd over incidenten tussen de zorgautoriteit en het ministerie.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester sprak van een cultuurprobleem bij de NZa en te veel bemoeienis van het ministerie en ook Kamerlid Arno Rutte van Schippers eigen VVD zei dat hij vond dat het ministerie zich te veel mengde in de werkzaamheden van de NZa. Onrechtmatig was het niet, zei hij verwijzend naar een rapport, maar het “schuurde” er wel tegenaan.

Ook was er discussie over de berichten dat de top van het bestuur dienstreizen betaalde van geld van bedrijven en organisaties die onder toezicht staan van de NZa.

VPHuisartsen zegt vertrouwen in NZa op

De vereniging van praktijkhoudende huisartsen (VPHuisartsen), die als activistischer bekendstaat, zegt het vertrouwen in de NZa op, zo schrijft ze vanavond op haar site. De reden is de aanhoudende berichtgeving over het functioneren van de toezichthouder:

“Uit de uitgebreide berichtgeving is gebleken dat de NZa volledig faalt in haar rol als onafhankelijke toezichthouder. Veel ernstiger en langer dan tot nu toe werd aangenomen.”

Rapport commissie-Borstlap

Vorige week presenteerde de commissie-Borstlap haar rapport over het intern functioneren van de NZa. Die oordeelde onder andere dat Gotlieb verwaarloosd is door de toezichthouder en adviseerde om de NZa op te splitsen. Zo zou ze niet langer én de regels moeten opstellen én de ziekenhuizen moeten controleren. Minister Schippers gaf hierna aan over splitsing te zullen nadenken.

Leidinggevenden op non-actief

De twee leidinggevenden die volgens de commissie-Borstlap medeverantwoordelijk waren voor de slechte behandeling van NZa-medewerker Arthur Gotlieb staan op non-actief. Interim-voorzitter Maarten Ruys onderzoekt of het rapport van de commissie verdere personele gevolgen moet hebben, meldden bronnen rond de NZa vandaag aan NRC Handelsblad.

De managers tegen wie maatregelen zijn getroffen, zijn de directeur Cure en zijn plaatsvervanger, tevens unitmanager van Gotlieb.

Lees hier meer over het functioneren van de NZA in ons NZA-dossier.