Rutte waakt voor te snelle conclusies rond vliegramp met MH17

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie over het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) over de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Foto ANP/Bart Maat

Mark Rutte waarschuwt voor ‘te snel getrokken conclusies’ rondom de crash van vlucht MH17. Dat heeft de premier gezegd in reactie op het tussenrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de MH17 dat vanmorgen verscheen, zo schrijft persbureau Novum.

Rutte:

“Af en toe zien we berichten die aan duidelijkheid niets te wensen over lijken te laten. Ook gisteren weer. En toch moeten we oppassen voor te snel getrokken conclusies.” [...]

Als er nieuwe informatie opduikt, die ook maar enigszins kan bijdragen aan de waarheidsvinding dan wordt daar natuurlijk volop gebruik van gemaakt. [...] Stap voor stap werken de deskundigen richting onweerlegbare conclusies. Onze behoefte te achterhalen wat er is gebeurd is groter dan van wie ook. Maar juist daarom moet zorgvuldigheid vooropstaan.”

Herdenking voor nabestaanden en in Eerste Kamer

Rutte maakte verder bekend dat er overmorgen een bijeenkomst plaatsvindt waarop nabestaanden kunnen worden bijgepraat over het rapport van de Onderzoeksraad.

De Eerste Kamer heeft vanmiddag de slachtoffers herdacht van de vliegramp, en in het bijzonder de bij de ramp omgekomen PvdA-senator Willem Witteveen. Rutte noemde hem een ‘zachtmoedig mens en een erudiete wetenschapper’.

Volgens Rutte stond Witteveen voor waarden als redelijkheid, beschaving en compassie. “Het is een bizarre en intens droevige speling van het lot dat juist deze man het slachtoffer werd van een redeloze daad.”

Rutte:

“Niemand kan het verdriet van de slachtoffers wegnemen. Wel kan het helpen als de slachtoffers naar huis worden gebracht en er duidelijkheid komt over de toedracht van de crash. Het kabinet blijft alles op alles zetten om dat voor elkaar te krijgen.”

CDA: belangrijke vragen resteren

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft vanmiddag ook gereageerd, en noemt het merkwaardig dat de raad geen beschikking had over satellietgegevens van het daadwerkelijke moment van de crash. “Dit is zowel voor het onderzoek van de OVV als voor vervolging belangrijk”, stelt Omtzigt.

Volgens het Kamerlid geeft het rapport duidelijke verklaringen, maar resteren er voor nabestaanden en Nederland belangrijke vragen. Voor Omtzigt blijft ook onduidelijk of de Onderzoeksraad gekeken heeft naar de aanwezigheid van militaire vliegtuigen ten tijde van de crash. Ook maakt hij zich grote zorgen dat de wrakstukken nog niet zijn veiliggesteld voor onderzoek.

Omtzigt wil ook opheldering van het kabinet over berichten dat Maleisië en Australië van plan zijn naar de rampplek terug te keren om bewijsmateriaal te verzamelen, terwijl Nederland dit niet doet.

    • Annemarie Coevert