Poetin: Rusland blijft zich inzetten voor vrede Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin. Foto AFP/ Aleksey Nikolskyi

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Oekraïense collega Porosjenko per telefoon verzekerd dat Rusland zich blijft inzetten om “verder te helpen” bij het vredesproces in Oekraïne, zo valt te lezen in een verklaring van het Kremlin.

Volgens de verklaring is er in het gesprek het “belang van een duurzaam staakt-het-vuren” in het zuidoosten van het land besproken. Persbureau Reuters schrijft dat het niet bekend is of dit door beide leiders beaamd werd.

Officieel is er nog steeds sprake van een wapenstilstand in Oekraïne. Vorige week werd die in het Wit-Russische Minsk ondertekend door Kiev en de separatisten. Maar het bestand is al wel meerdere keren geschonden. In de zuidoostelijke stad Marioepol kwam zelfs iemand om het leven. Het is dan ook een heel broos bestand.

Twaalf punten

Velen menen dat het staakt-het-vuren geen lang leven is beschoren, net als een eerder bestand in juni. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), aanwezig bij de ondertekening in de Wit-Russische hoofdstad Minsk afgelopen vrijdag, publiceerde een lijst van 12 punten waarover de partijen het eens waren geworden. Deze lijst behelst naast een staakt-het-vuren, de terugtrekking van wapens en een gevangenenruil onder meer de decentralisatie van de betreffende gebieden en de verlening van zelfbestuur aan de bevolking. Er zouden snel lokale verkiezingen moeten worden gehouden. Bovendien zou er een amnestie van kracht moeten worden voor alle betrokken strijders uit het gebied.

Over veel van deze punten, die deels bijzonder gevoelig liggen, moet nog verder worden onderhandeld. Volgens Alexander Zachartsjenko, leider van de rebellen in Donetsk, wordt er later deze week nader overlegd in Minsk over een statuut voor de gebieden in de gevechtszone.

    • Frank Huiskamp