Oxfam Novib: internationale hulp aan Syrië faalt op alle fronten

Tonnen en zandzakken moeten de bewoners hier afschermen van beschietingen.
Tonnen en zandzakken moeten de bewoners hier afschermen van beschietingen. Foto Reuters / Ammar Abdullah

Internationale hulp aan Syrië schiet tekort en faalt doordat westerse landen niet bereid zijn wapenleveranties te staken en grote aantallen vluchtelingen op te nemen. Dat schrijft Oxfam Novib in een rapport dat vanmorgen is verschenen.

In het verslag wordt aangetoond dat van de toegezegde zes miljard euro aan internationale noodhulp slechts de helft daadwerkelijk is betaald. Ondertussen gaan wapenleveranties aan Syrië gewoon door. Hierdoor wordt het conflict, dat al aan meer dan 190 duizend mensen het leven heeft gekost, door het buitenland in leven gehouden.

‘Rusland is de grootste boosdoener’

De grootste boosdoener op dit vlak is volgens de hulporganisatie Rusland. Dat land zou volgens de draagkrachtberekening die Oxfam heeft gemaakt honderd keer zoveel kunnen bijdragen als het nu doet. Intussen is Moskou nog altijd de grootste wapenleverancier van het regime van Bashar Assad.

Frankrijk en de Verenigde Staten hebben respectievelijk 33 en zestig procent van hun aandeel voldaan, maar verschepen ook nog altijd wapentuig naar het door oorlog verscheurde land. Nederland geeft volgens het rapport 68 procent van wat eerlijk zou zijn en levert geen wapens.

‘Respons op grootste humanitaire crisis ter wereld valt tegen’

Syrië-woordvoerder van Oxfam Novib Annick van Lookeren:

“Dit is de grootste humanitaire crisis ter wereld, en over de hele breedte valt de respons van de internationale gemeenschap zwaar tegen. De gestage stroom van kalasjnikovs, bommen en raketten voedt het geweld, terwijl hulp slechts druppelsgewijs de mensen in diepe nood bereikt.”

Ook het aantal vluchtelingen en het gebrek aan opvang voor hen baart Oxfam Novib grote zorgen. Westerse landen vangen nauwelijks asielzoekers op, terwijl buurlanden Turkije, Jordanië, Libanon en Irak enorme moeite hebben om de ruim drie miljoen Syrische vluchtelingen onderdak te bieden.

Libanon, met een bevolking van slechts vier miljoen, herbergt inmiddels al meer dan een miljoen Syriërs. Nederland heeft toegezegd 250 vluchtelingen op te nemen, terwijl volgens Oxfam Novib drieduizend een eerlijker aantal zou zijn.

Van Lookeren:

“Libanon en de andere buurlanden kunnen de stroom vluchtelingen al lang niet meer aan. Het is tijd dat de internationale gemeenschap wakker wordt, en echt de helpende hand uitsteekt naar de slachtoffers van dit conflict.”

Volgens de organisatie zijn Duitsland en Australië de enige welvarende landen die met een ‘eerlijk aanbod’ zijn gekomen om asielzoekers op te nemen. Oxfam Novib roept de internationale gemeenschap op om meer vluchtelingen toe te laten, meer hulp toe te zeggen en zich in te spannen de stroom aan wapens naar Syrië een halt toe te roepen. (Novum)