Katy Perry zonder pr

„Ik ben echt bang om dood te gaan. Ik ben bang dat ik straks tachtig ben, dat iedereen die ik ken, dood is, en dat ik maar zit te wachten.” Aldus een 17-jarige Katy Perry, in 2001 op tournee door de VS. Filmer Jim Standridge vond op zolder anderhalf uur materiaal die hij compleet vergeten had. Zijn selectie van 15 minuten staat nu op Vimeo.

We zien een vrolijke, onbevangen, openhartige meid die zich overal laat volgen en interviewen. Ze geeft een rondleiding door de camper waarmee ze rondtrekt en toont onder andere de wc en een ordeloze berg kleren. Standridge is erbij als ze repeteert met haar enige muzikale begeleider, een percussionist die speelt alsof hij vier handen heeft. Ze demonstreert de eerste gitaarriff die ze leerde, faalt tot drie keer toe en zit daar totaal niet mee. Er zijn flarden van haar optredens die je doen verlangen naar een complete registratie.

En er zijn ontroerende momenten, bijvoorbeeld als ze de interviewer vraagt: „Ken je dat, dat je zo’n hekel aan je ouders hebt dat je ze mist?” Waarna Standridge een minuutlang tranen filmt zonder dat een pr-persoon van een platenmaatschappij ingrijpt.

    • Herbert Blankesteijn