Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Minstens één dode per dag door ondervoeding in Nederland

Elke dag sterft in Nederland minimaal één persoon aan de gevolgen van ondervoeding. In zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen is een op de vijf personen ondervoed. Dit blijkt uit het rapport Ondervoeding Onderschat dat onderzoeksbureau SEO vanmiddag presenteert aan het ministerie van Volksgezondheid. Van ondervoeding is sprake bij een ongewenst gewichtsverlies van minstens 5 procent in een half jaar. En ook als de verhouding tussen lengte en gewicht (body mass index) sterk uit balans is.