OM krijgt vijf extra ‘jihadofficieren’ - Arnhem volgt 22 ‘jihadgangers’

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer vorige week over de aanpak van extremisme en radicalisering.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer vorige week over de aanpak van extremisme en radicalisering. Foto ANP / Bart Maat

Het Openbaar Ministerie krijgt vijf extra officieren van justitie die zich moeten toeleggen op het vervolgen van jihadgangers. Ook krijgt het ‘jihadteam’ van de nationale politie uitbreiding. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vandaag aan de Tweede Kamer, meldt persbureau Novum.

De vijf extra officieren, die zouden passen in het meerjarenbudget, krijgen elk een secretaris en een “administratieve ondersteuner”. Het OM gaat “intensief” strafdossiers opbouwen, zodat verdachten effectief kunnen worden opgespoord en vervolgd, schrijft Opstelten. Het landelijk parket coördineert de aanpak. Het ‘jihadteam’ van de nationale politie wordt uitgebreid van tien naar twintig tot vijfentwintig man.

Opstelten moest de Tweede Kamer schriftelijk uitleg geven over zijn plannen om jihadstrijders aan te pakken, nadat hij vorige week in het debat van de oppositie flinke kritiek kreeg over de aanpak van ‘jihadgangers’. CDA-leider Sybrand Buma zei dat Opstelten “geen flauw benul” had van zijn eigen plannen.

In de brief gaat Opstelten ook in op het afpakken van de Nederlandse nationaliteit van jihadgangers zonder dat die door de rechter zijn veroordeeld. Dat besluit zou de minister moeten nemen op basis van geheime informatie van de inlichtingendienst AIVD. Volgens Opstelten kan de maatregel noodzakelijk zijn als een jihadganger al in het buitenland is.

“In dat geval kan het gelet op de urgentie van een dreiging met het oog op de nationale veiligheid noodzakelijk zijn om het Nederlanderschap onmiddellijk in te trekken en daarbij betrokkene tot ongewenst vreemdeling te verklaren. Hij kan Nederland dan niet meer inreizen.”

Arnhem volgt 22 mogelijke sympathisanten IS

De gemeente Arnhem volgt 22 mensen, van wie zeventien in Arnhem wonen, die mogelijk sympathiseren met terreurorganisatie Islamistische Staat (IS). Dat heeft burgemeester Herman Kaiser vandaag aan de Arnhemse raad medegedeeld. De overige vijf mogelijke jihadgangers wonen elders in de regio Gelderland-Midden. De gemeente doet geen uitspraken over waar precies.

Vier Arnhemmers zijn eerder afgereisd naar Syrië of Irak, maar zijn weer terug in Nederland. Vier anderen zijn vertrokken naar het door IS uitgeroepen kalifaat en zijn daar nog steeds. De mensen die de gemeente in de gaten houdt, zijn tussen de 14 en 40 jaar oud, aldus de burgemeester. De regio rond Arnhem is een van de drie zogenoemde jihadregio’s van Nederland en loopt van Nijkerk tot Zevenaar.

    • Anouk Eigenraam