Nu al groter dan eBay, LinkedIn, Twitter en Paypal samen

De Chinese internetbazaar Alibaba staat op het punt om de recordbeursgangen van Facebook, General Motors en Visa te breken. Deze week beginnen de Chinezen een tiendaagse roadshow om geld op te halen. En dat lijkt te lukken.

Dit is de baas van Alibaba, Jack Ma. Toen z’n bedrijf 10 jaar bestond, trok hij gekke pakken aan. Foto Imaginechina

De grootste internetbazaar ter wereld, het Chinese Alibaba, gaat zelf de markt op. De beursgang van een van de succesvolste en winstgevendste Chinese bedrijven moet tussen de 17 en 21,1 miljard dollar (tussen de 13,1 en 16,3 miljard euro) opleveren, zo meldde vorige week Alibaba-oprichter Jack Ma, een voormalige leraar Engels.

Als investeerders de (dit weekeinde bekendgemaakte) vraagprijs per aandeel – tussen 60 en 66 dollar per stuk – betalen, zal het debuut van Alibaba op Wall Street, op 18 september, de recordbeursgangen van Facebook, General Motors en Visa overtreffen en de grootste in de Amerikaanse geschiedenis zijn. De verwachting in New York is dat de „onverwacht voorzichtige emissieprijs” zal worden overtroffen, want de belangstelling om mee te profiteren is onder grote investeerders „fors”.

De beursgang van Alibaba, waarin digitale kenmerken van Amazon.com, eBay en Paypal zijn gebundeld, wordt ingeleid met een tiendaagse, intercontinentale roadshow van Jack Ma en zijn belangrijkste adjudanten, die deze week begint. Alle honderd optredens van de Alibaba-top in de VS, Europa en Azië zijn volgeboekt.

1Waar is Alibaba zo groot in?

Internethandel is dankzij Alibaba uitgegroeid tot de nieuwe vorm van winkelen in China. Het bedrijf verkoopt niets zelf, maar brengt kopers en verkopers bij elkaar. Meer dan 10 miljoen winkels zijn inmiddels bereikbaar via Alibaba’s sites, zoals Taobao (klant naar klant) en Alipay (betalingen). 500 miljoen consumenten en bedrijven handelen er met elkaar.

Ma opende voor Chinese bedrijven de wereld en omgekeerd stelde hij China open voor buitenlandse kopers. Vandaar ook de naam Alibaba, van Alibaba en de veertig rovers. Een naam die Jack Ma kreeg aangereikt van een serveerster in een koffieshop in San Francisco.

In nieuwe berekeningen van Reuters en Bloomberg wordt de waarde van Alibaba geschat op minstens 120 en mogelijk zelfs 200 miljard dollar. Ook in de meest conservatieve schattingen is Alibaba meer waard dan eBay, LinkedIn, Paypal en Twitter samen en overtreft het ook Facebook. Vaststaat dat Alibaba een concurrent wordt van wereldleider Amazon.com, zeker als het om handel in Made in China-goederen gaat.

2Waarom is er zoveel internationale interesse in Alibaba?

Investeerders zien in het door Engelssprekende Chinezen geleide Alibaba een symbool van de Chinese opmars en integratie in de wereldeconomie. Hoewel het groeitempo afneemt, wordt verwacht dat China over tien jaar de grootste economie van de wereld zal zijn, een economie waarin de internethandel (inclusief het betalingsverkeer en de verscheping) een dominante rol zal spelen, niet alleen in China, ook op de continenten waar Chinese bedrijven zeer actief zijn, zoals Afrika en Latijns-Amerika.

Op het pad van reusachtige beursgangen gingen Chinese banken Alibaba voor. Jack Ma is beslist niet de eerste Chinese ondernemer die internationaal doorbreekt. Hij is wel de bekendste en bevindt zich in een meer tot de verbeelding sprekende groeisector. Hij durft en kan de concurrentie met de VS aan en geniet inmiddels een cultstatus.

3Wat gaat Jack Ma met het nieuwe kapitaal doen?

Alibaba wil met het nieuwe kapitaal verder uitbreiden en vernieuwen in Afrika en Azië. Dat is nodig om de steeds scherpere concurrentie van de Chinese bedrijven Baidu en Tencent voor te blijven en Amazon.com partij te bieden. Ma wil ook internationaal internetbankbedrijven, web-tv en een consumenten- en producentendatabank aan Alibaba toevoegen. Alibaba weet inmiddels meer over Chinese consumenten en bedrijven dan de staatsveiligheidsdiensten.

Tijdens de roadshows zal de Alibaba-top worden geconfronteerd met vragen over investeringsplannen en over de ondoorzichtige bestuursstructuur. De Chinese wet verbiedt dat sommige sectoren, waaronder internetbedrijven, in buitenlandse handen komen.

Daar is een juridische oplossing voor gevonden, waarbij investeerders gegarandeerd dividend ontvangen zonder dat zij zeggenschap krijgen over de samenstelling van de raden van bestuur en commissarissen. Jack Ma en zijn 27 medeoprichters blijven de baas.

    • Oscar Garschagen