Nieuw koningskind moet koninkrijk bijeenhouden

Nu de Schotten volgende week over afscheiding stemmen, wordt het nieuws dat William en Kate een tweede kind verwachten, politiek beladen.

Goed nieuws: er is opnieuw een Brits koningskind op komst. St James’ Palace maakte gisteren bekend dat Kate, de echtgenote van prins William, opnieuw in verwachting is. Hun eerste zoon, prins George, de derde in lijn voor de troon, werd vorig jaar juli geboren.

Maar behalve de garantie dat hiermee de toekomst van het huis van Windsor is verzekerd met zowel een heir (opvolger) als een spare (reserve), lijkt het nog ongeboren kind nu al een taak toebedeeld te hebben gekregen. Serieus vragen Engelse columnisten zich af of alleen al de mededeling dat er een koningskind komt, het Verenigd Koninkrijk bijeen kan houden.

Het geeft aan welke schok de peiling van YouGov, waaruit bleek dat voor het eerst in decennia een kleine meerderheid van de Schotten vóór onafhankelijkheid is, teweeg heeft gebracht in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Een tweede peiling gisteren van bureau TNS voorspelt een nek-aan-nekrace (39 procent tegen, 38 procent voor). Volgende week donderdag stemmen de Schotten of zij de unie na 307 jaar willen ontmantelen.

Sommigen op sociale media zagen in de aankondiging van St James’ Palace een complot. Overgrootmoeder Elizabeth – zoals iedere zomer op Balmoral, haar Schotse landgoed – zal zich niet voor of tegen behoud van de unie uitspreken. Haar woordvoerder zei gisteren dat ze „onpartijdig” is: „Dat is ze altijd geweest, en zal ze altijd blijven.” Dus het feit dat Kate’s zwangerschap nu al bekend werd gemaakt, moest wel bedoeld zijn om een gevoel van Britsheid te creëren. De bewondering voor de koninklijke familie is landoverschrijdend.

De hertogin van Cambridge is nog geen twaalf weken zwanger. Maar het nieuws werd, net als bij baby George, bekendgemaakt omdat ze aan extreme ochtendmisselijkheid lijdt en dus officiële afspraken moet afzeggen.

Politici waren er als de kippen bij het echtpaar geluk te wensen, waarbij de Schotse premier Alex Salmond nadrukkelijk niet de hertog en hertogin van Cambridge feliciteerde, maar de graaf en gravin van Strathearn, de Schotse titel die het paar tijdens hun huwelijk kreeg en verwijst naar hun liefde voor Schotland. William en Kate ontmoetten elkaar op de University of St Andrews in Schotland.

Grappen over de zwangerschap bleven niet uit. Komiek David Baddiel twitterde: „Toen ze deze verwekten, sloot Kate toen haar ogen en dacht ze aan Engeland zonder Schotland?” Op Facebook circuleerde een echo van een embryo in kilt, op Twitter een plaatje van Engeland dat Schotland vertelt zwanger te zijn, waarop Schotland zegt: „Ik ga er vandoor.”

Maar wie goed oplet, ziet ook een tweedeling in het land. Terwijl Engeland op internet grapt, hoopt en bidt dat deze baby de unie bijeenhoudt, is in Schotland de meest gebruikte zoekterm en twitterterm nog altijd #indyref, onafhankelijkheidsreferendum.

    • Titia Ketelaar