Michael Schumacher verlaat ziekenhuis, ‘zware weg te gaan’

Michael Schumacher op een persconferentie voorafgaand aan de GP van België in 2012.
Michael Schumacher op een persconferentie voorafgaand aan de GP van België in 2012. Foto EPA/ Valdrin Xhema

Oud-Formule 1-coureur Michael Schumacher is uit het ziekenhuis in het Zwitserse Lausanne vertrokken. Hij gaat nu naar huis, waar hij een lang revalidatieproces tegemoet kan zien. Er is nog een “lange, moeilijke weg te gaan”, staat in een verklaring volgens persbureau Reuters.

“Gelet op de ernstige verwondingen die hij heeft opgelopen is er de afgelopen weken en maanden vooruitgang geboekt.”

Schumacher raakte in december vorig jaar zwaargewond bij een ski-ongeluk en lag maandenlang in een coma. Daaruit ontwaakte hij in juni. De verwachting is dat hij nooit helemaal zal herstellen.

In coma sinds eind december

De 45-jarige zevenvoudig wereldkampioen kwam vlak voor de jaarwisseling ten val tijdens het skiën nabij Méribel, in het skigebied Les Trois Vallées in Frankrijk. Hij raakte met zijn hoofd een rots. Ondanks dat hij een helm droeg, hield hij daar ernstige verwondingen aan zijn schedel en hersenen aan over.

Schumacher was al in coma toen hij bij de universiteitskliniek van Grenoble binnen werd gebracht en onderging meteen een operatie. Later volgde nog een tweede operatie. Hij werd kunstmatig in coma gehouden. Eind januari werd begonnen hem daaruit te halen, in april werd duidelijk dat hij af en toe bij bewustzijn was.

Schumacher is een van de succesvolste Formule 1-coureurs ooit. Hij werd tussen 1992 en 2006 zeven keer wereldkampioen. Een rentree in 2010 en 2011 was niet succesvol.

Compilatie van hoogtepunten uit Schumachers carrière:
http://youtu.be/554i4jvTe1Q