‘Toestel neergehaald door raketsysteem Russische soldaten’

Volgens het Britse televisieprogramma BBC Panorama is vlucht MH17 boven Oekraïne neergeschoten met een BUK-raketsysteem, dat door Russische soldaten werd bemand. In het programma vertellen drie ooggetuigen dat ze die dag, 17 juli, BUK-raketinstallaties in het gebied zagen. Een van de getuigen sprak met een officier en een soldaat bij de installatie, en de officier zou met een Russisch accent uit Moskou hebben gesproken. Morgen worden de eerste bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid gepresenteerd. Daarbij zal het vooral over de oorzaak van de crash gaan. Later, waarschijnlijk pas volgend jaar, komen behalve een diepgaandere studie naar de oorzaak ook andere onderwerpen aan de orde, zoals een onderzoek naar de beschikbaarheid van passagierslijsten en een onderzoek naar de keuze van vliegroutes door luchtvaartmaatschappijen. Meteen na de crash was er discussie over de vraag of het juist was om boven het oorlogsgebied in Oekraïne te vliegen. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Inmiddels zijn 193 slachtoffers van de ramp geïdentificeerd. Dat proces kan nog maanden duren. De Boeing 777 vloog op tien kilometer hoogte, een kilometer lager dan gebruikelijk door de aanwezigheid van een ander toestel op elf kilometer hoogte. De leiding over het onderzoek naar de oorzaak van de crash werd eerder door Oekraïne overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid, omdat de vlucht uit Nederland is vertrokken en vanwege het grote aantal Nederlandse slachtoffers.

    • NRC