Voor de meeste Nederlanders stijgt de koopkracht

Foto ANP / Roos Koole

Voor de meeste Nederlanders gaat de koopkracht komend jaar iets vooruit. Alleenstaanden met kinderen en een minimuminkomen gaan er zelfs tien procent op vooruit. Dat meldt RTL Nieuws op basis van uitgelekte afspraken voor Prinsjesdag.

AOW’ers en de sociale minima gaan er op achteruit, bijna alle andere inkomensgroepen gaan erop vooruit:

Wie gaan erop vooruit:
- Alleenstaande ouders met een minimumloon krijgen er 10 procent bij
- Alleenstaande ouders met een modaal inkomen gaan er 1,75 procent op vooruit.

Wie gaan erop achteruit:
- Alleenverdieners met een modaal inkomen gaan er 2,75 procent op achteruit
- Alleenstaande AOW’ers met een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaan er 1 procent op achteruit
- Een echtpaar met AOW en een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaat er 1,75 procent op achteruit

Lees hier het hele koopkrachtplaatje.

Belastingplannen

Het belastingtarief in de eerste schaal gaat omlaag, zo schreef NRC Handelsblad eerder(€). Met een lastenverlichting van rond de 500 miljoen euro wil het kabinet de werkgelegenheid stimuleren. Het geld wordt ingezet om de tarieven van de eerste schijf van de inkomstenbelasting te verlagen, waardoor iedereen die inkomstenbelasting betaalt hiervan profiteert.

Het kabinet trekt volgend jaar ook 375 miljoen euro extra uit voor ontwikkelingssamenwerking. Dat geld is bestemd voor opvang van vluchtelingen in de regio en voor noodhulp.Defensie krijgt volgend jaar 50 miljoen extra. In de jaren daarna stijgt dat bedrag naar jaarlijks 100 miljoen euro.

SP: schoffering van de Kamer

Elk jaar lekken de uit de Miljoenennota vroegtijdig uit voor Prinsjesdag. Media schonden afspraken over embargo’s of Kamerleden lekten stukken. Sinds vorig jaar stuurt het kabinet met opzet vóór Prinsjesdag geen stukken meer naar de Kamer om die reden. Maar dat heeft dit jaar wederom niet geholpen. SP-Kamerlid Ronald van Raak is woedend dat de Prinsjesdagcijfers alweer uitgelekt zijn, zegt hij tegenover NU.nl:

“Dit is de grootst mogelijke schoffering van de Tweede Kamer. Vanmiddag heb ik nog gevraagd om de stukken openbaar te maken en nu lekken de stukken via RTL alsnog uit. Waarom moeten wij als oppositie tekenen voor geheimhouding en krijgen de media de spullen wel?”

CDA-Kamerlid Omtzigt denkt te weten hoe het komt dat de cijfers toch weer uitgelekt zijn:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Als Kamerleden begroting lekken, worden ze geschorst.
Als coalitie lekt, is er geen sanctie.
Dus lekt het, regent het, cijfers en plannen

Het CPB laat in ieder geval weten dat het niet reageert op de uitgelekte cijfers:

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin Lekker pro-actieve tweet RT @centraalpb: CPB geeft geen enkel commentaar op correct of foutief zijn ‘koopkrachtcijfers’ van @RTLNIEUWSnl

Al eerder werden ook andere maatregelen bekend. Zo gaan ouderen meer zorgpremie betalen en bezitters van vervuilende auto’s de komende jaren meer belasting.

    • Anouk Eigenraam