Karin Amatmoekrims modeverhalen

Samenwerkingen tussen modemerken en beeldend kunstenaars, fotografen of muzikanten zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Maar een modemerk dat een project doet met een schrijver, dat zie je niet vaak.

In Hotel Droog in Amsterdam is de selectie te koop die auteur Karin Amatmoekrim maakte uit de najaarscollectie van het Nederlandse vrouwenmodemerk Turnover. De vijf ontwerpen die ze koos, zijn in de tijdelijke winkel aangevuld met bijpassende items. Naar aanleiding van elk van de vijf stukken (waaronder een pluizige zachtgrijze jas, een grijze degradé broek en een mouwloze jas die van boven crèmekleurig is en van onder zwart) schreef ze een ultrakort verhaal over Amy, een jonge kunstenares uit een wereldstad. Behalve ‘een ruime jas van stugge wol’ speelt mode geen rol in het vijfluik. Jammer genoeg staan op de site van Turnover de ontwerpen niet bij de teksten.

Turnovers hoofdontwerper Arna Cornelissen werd ongeveer een half jaar geleden voorgesteld aan de schrijver. „We hadden meteen een leuk gesprek”, zegt Cornelissen. „Ik vond het interessant om te horen hoe ze tot een boek komt, ik zag wel overeenkomsten met het maken van een collectie. En vakvrouwen als zij zijn onze doelgroep, dat maakt zo’n contact ook waardevol.”

Dat Amatmoekrim de ontwerpen in woorden heeft proberen te vatten, vindt Cornelissen „heel bijzonder”. „Maar dat zij onze kleren nu draagt, doet me ook echt wat. Het inspireert me om op een integere manier met het merk om te blijven gaan.”

De selectie van Karin Amatmoekrim is tot eind september te koop, de tijdelijke winkel van Turnover blijft open tot en met eind november. Hotel Droog, Staalstraat 7b, Amsterdam.
Lees hier de vijf Turnover-verhalen van Karin Amatmoekrim.

Karin Amatmoekrim (links) met Arna Cornelissen, beiden in Turnover

De pop-upstore in Droog

    • Milou van Rossum