Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Filmindustrie wil brief aan filmdownloaders

Internetters die films uit illegale bronnen downloaden, moeten een brief krijgen waarin ze op hun gedrag worden gewezen. Volgens René van Turnhout, directeur van filmdistributeur Dutch Filmworks en voorzitter van branchevereniging NVPI Video, kan zo’n brief er als volgt uitzien: „We hebben geconstateerd dat u geprobeerd hebt om films uit illegale bron te bekijken. Makers van films moeten ook hun geld verdienen om te kunnen leven. We verwijzen u naar de volgende legale alternatieven.”

In Groot-Brittannië en Denemarken gebeurt dit al. De Tweede Kamer praat over twee weken met staatssecretaris Teeven (VVD) over illegaal downloaden.