Ikea in oude schilderijen

None

Kijk eens goed naar De Jonge Maagd van de Spaanse kunstschilder Francisco de Zurbarán (circa 1632–33). Die roze gordijnen? Dat zijn echte AINA-gordijnen. Van de Ikea. En dat trappetje in het altaarstuk van Bernat Martorell uit de vijftiende eeuw? Dat is inklaptrap BEKVÄM. Per stuk te krijgen voor 29,95 euro. Althans, dat is wat website Ikea b4-XVI de bezoeker wil laten geloven. De oude schilderijen zijn door Cecilia Azcarate uit hun omlijsting geplukt en in de omgeving geplaatst van de online catalogus van het Zweedse bedrijf. Voor haar website speurt ze naar meubels en andere woonaccessoires, die lijken op die van IKEA, in schilderijen die voor 1650 na Christus gemaakt zijn. Met haar scherpe oog herkent de kunstenares in ‘De Aankondiging’ van de Vlaamse meester Hans Memling (ofwel Jan van Menninghen) een rood kussentje dat verdacht veel lijkt op de GURLI van €3,49. Zo lijkt de stijl van de IKEA een stuk tijdlozer te zijn dan consumenten misschien dachten.