Hongkongse miljoenen naar Harvard

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De slimste studenten gezondheidswetenschappen volgen binnenkort hun colleges in de T.H. Chan School of Public Health op de campus van Harvard. Niet dat T.H. Chan iets heeft betekend voor gezondheidszorg wereldwijd. Zijn zonen hebben wel 350 miljoen Amerikaanse dollar gestort op de rekening van de Amerikaanse topuniversiteit.

T.H. Chan was de oprichter van de Hang Lung Group, een projectontwikkelaar uit Hongkong. Zijn zoon Gerald Chan Lok-chung studeerde gezondheidswetenschappen aan Harvard. Hij wilde iets terug doen voor zijn alma mater.

De donatie is de grootste die Harvard ooit ontvangen heeft, schrijft de South China Morning Post. En dat wordt beloond. De T.H Chan School of Public Health is pas de tweede faculteit die naar een persoon wordt vernoemd. De andere? De vermaarde John F. Kennedy School of Government.

De donatie is niet bedoeld om het ego van de Chan-familie een impuls te geven, zegt zoon Gerald (64). Het geld gaat naar onderzoek naar ziekten die de wereld bedreigen, zoals ebola en malaria. “Mijn vader was een ruimhartige man die een sterke voorstander van onderwijs. Hij wilde ook wetenschappelijk onderzoek steunen om menselijk lijden te verzachten’’, aldus Gerald over zijn vader die in 1986 overleed.

Dubai-nooit-genoeg wil groter vliegveld

Laten we het even op een rijtje zetten. Emirates is al de luchtvaartmaatschappij met de meeste wide body-vliegtuigen ter wereld. En Dubai International Airport zal dit jaar al Londen Heathrow passeren als het drukste internationale vliegveld ter wereld. De eindeloze rijen reusachtige Airbussen A380 en de eveneens eindeloze vloed passagiers uit Azië, Europa, de VS, Australië en Latijns-Amerika zijn indrukwekkend om te zien. Vreselijk slecht voor het milieu en alles behalve duurzaam, maar Dubai is werkelijk een knooppunt van de wereld.

En als het aan sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum ligt wordt Dubai nog belangrijker voor internationaal vliegverkeer. Het tweede vliegveld van de stadstaat, vernoemd naar de heersende Al-Maktoum-familie, wordt flink uitgebreid. Dubai investeert er 32 miljard dollar in, meldt de Financial Times.

Jaarlijks moet het nieuwe vliegveld 200 miljoen passagiers aankunnen. Ter vergelijking het huidige vliegveld kan jaarlijkse 66 miljoen passagiers aan.

NEC stijgt naar grote hoogtes

Nee, dit stukje gaat niet over voetbalclub Nijmeegse Eendracht Combinatie, maar over het Japanse NEC, ooit een gerenommeerde fabrikant van computers, chips en mobiele telefoons.

Daar heeft NEC zich uit teruggetrokken. Het bedrijf koestert nieuwe ambities: satellieten. Dat schrijft The Wall Street Journal.

NEC heeft een reusachtige ondergrondse fabriek gebouwd, die alle Japanse aardbevingen moet kunnen doorstaan, met als doel betere satellieten te ontwikkelen. NEC zit als in ruimtevaart sinds 1970, maar neemt de divisie nu meer serieus. Ook wordt de technologie steeds vaker geëxporteerd. Zo sloot NEC een akkoord met de Mexicaanse regering om navigatiesatellieten te leveren.

    • Melle Garschagen