Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Fotoshopexperiment toont hoe schoonheidsidealen per land verschillen

De originele foto van Wilson.

Journalist Esther Honig stuurde een foto van haarzelf naar beeldredacteuren in 25 landen met de opdracht: maak mij mooi. Dat resulteerde in 25 beelden van verschillende schoonheidsidealen. Journalist Priscilla Yuki Wilson, kind van een Japanse moeder en een donkere vader, heeft dit experiment nu herhaald.

Haar gemengde afkomst zorgde al op jonge leeftijd voor verwarring over haar uiterlijk, schrijft Wilson op haar blog.

“De vraag ‘Wat ben je?’ heeft invloed op hoe ik de wereld ervaar. Het herinnert me eraan dat ik in een cultuur leef die nog steeds moet wennen aan mijn type gezicht. Mijn Japanse moeder zei vaak tegen me dat ik me moest insmeren met zonnebrand en uit de zon moest blijven, zodat ik niet “te bruin” zou worden. Omdat mijn vader zwart is, had ik altijd problemen met deze paradox. Op dit soort subtiele manieren werd me geleerd dat mijn natuurlijke zelf niet past bij de conventionele standaarden van de maatschappij.”

Daarom besloot ze het veelbesproken project Before & After van Esther Honig te herhalen. Ze wilde zien hoe haar gezicht het zou doen “op de digitale chirurgietafel”.

De conclusie?

“Het gezicht van Honig werd een soort doek werd waarop verschillende schoonheidsidealen werden geprojecteerd. Mijn gezicht lijkt daarentegen het programma Photoshop uit te dagen: er is geen schoonheidsideaal dat eenvoudig op mijn gezicht is toe te passen.”

Albanië.

Macedonië.

Slovenië.

Zweden.

Vietnam.

Bekijk de rest van de foto’s hier.