Fiat-topman stuurt aan op machtswisseling bij Ferrari

Na teleurstellende resultaten grijpt eigenaar Fiat in bij Ferrari. Mogelijk wordt het bedrijf minder zelfstandig.

Ferrari maakt zich na 23 jaar op voor een ingrijpende machtswisseling nu de bestuursvoorzitter van Fiat-Chrysler, voor 90 procent eigenaar van het prestigieuze Italiaanse automerk, zijn vertrouwen in de topman van Ferrari heeft opgezegd.

„Niemand is onmisbaar”, zei Fiat-Chrysler topman Sergio Marchionne nadat Ferrari zondag voor eigen publiek opnieuw teleurstelde in de Formule 1 in Monza. Hij had harde woorden voor Luca Cordero De Montezemolo, die sinds 1991 aan het hoofd staat van Ferrari en ook zes jaar de hoogste baas bij Fiat was. „De economische resultaten van Montezemolo zijn erg goed, maar in het geval van Ferrari, moet een leider ook worden beoordeeld op de sportieve resultaten. We winnen al zes jaar niet meer.”

De aanval van Marchionne op De Montezemolo worden in de Italiaanse pers in direct verband gebracht met de plannen voor een beursgang van de gefuseerde Fiat-Chrysler groep op Wall Street, die voor volgende maand staat gepland. Marchionne zou overwegen daar ook Ferrari bij te betrekken. Er wordt op gespeculeerd dat hij zelf ook Ferrari gaat leiden.

„Ferrari is een bedrijf dat deel uitmaakt van het Fiat-netwerk”, zei Marchionne. „Als er geen overeenstemming meer bestaat over de doelen, veranderen de zaken.”

Montezemolo heeft niet publiekelijk gereageerd, maar Italiaanse kranten schrijven dat hij Marchionne verbitterd verwijt Ferrari te willen verkopen aan Amerikaanse investeerders.

De 67-jarige Montezemolo is een van de bekendste ondernemers van Italië en vertrouweling van de familie Agnelli, de toonaangevende aandeelhouder van Fiat. Hij lijkt niet zonder werk te komen zitten: zijn naam wordt al enige tijd genoemd als de nieuwe baas van luchtvaartmaatschappij Alitalia, waar Etihad uit Abu Dhabi met een belang van 49 procent de belangrijkste aandeelhouder is geworden.

    • Marc Leijendekker