Leider belangrijke Syrische rebellengroep gedood - ‘behoorlijke klap’

Een foto uit januari van een strijder van Ahrar al-Sham, die een machinegeweer afvuurt vanaf een truck. Foto AFP/ Mahmud Al-Halabi

Bij een explosie in Syrië is de leider van een van de machtigste rebellengroeperingen in het land, Ahrar al-Sham, om het leven gekomen, maakte de groepering vanavond bekend. De bom ontplofte op een bijeenkomst. Meerdere hooggeplaatste commandanten zijn ook gedood. Ahrar al-Sham spreekt zelf van minstens twaalf, schrijft persbureau Reuters; het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat het geweld tijdens de Syrische burgeroorlog volgt, spreekt van 28 doden.

Het is nog onduidelijk wie er achter de aanval zit.

Behoorlijke klap

Ahrar al-Sham is de grootste groep van de zeven die deel uitmaken van het Islamitisch Front. Het bericht over de dood van de leider is dan ook een “behoorlijke klap”, legt onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer uit:

“Voor Ahrar al-Sham is het een behoorlijke klap, maar dat geldt ook voor het Islamitisch Front, waarvan Ahrar al-Sham met naar schatting 10.000 à 20.000 strijders de grootste groepering is. De groep was betrokken bij veel grote overwinningen op het regime van Assad, waaronder de verovering van Raqqa. De meeste leiders waren politieke gevangenen die in 2011 amnestie kregen van het regime.

Ahrar al-Sham heeft als doel de sharia, de strenge islamitische wetgeving, in Syrië in te voeren.

In januari kwam er al een belangrijke leider van de groepering om het leven bij een zelfmoordaanslag. Abu Khaled al-Soury vocht nog samen met de gedode Al-Qaedaleider Osama Bin Laden en stond ook dicht bij de man die het stokje van Bin Laden na zijn dood overnam, Ayman al-Zawahri.

    • Frank Huiskamp