Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Een pesterige steekvlieg die zoonlief telkens lastig valt

Vader van Angelina speelt grof-gebekte opa in Ray Donovan.

Komt opa, na twintig jaar in de bak te hebben gezeten, eindelijk op bezoek bij zijn kleinkinderen. Neemt hij, om de verloren jaren in te halen, kleinzoon Conor mee uit winkelen. Geeft hij Conor, die nieuwe gymschoenen past, terloops wat ouderlijk advies: „Ik heb fijne flikkers in de gevangenis ontmoet. Stoere mannen. Als één van je vrienden je ooit wil pijpen, is dat ok. A mouth is a mouth. Maar laat je nooit van achteren nemen. Daar word je ziek van.”

Ontmoet Jon Voight in de rol van de grofgebekte, onaangepaste charmeur Mickey Donovan. In Ray Donovan, de nieuwe Showtime-serie (Dexter, Homeland), speelt Voight de vader van Ray (Liev Schreiber), een fixer bij een advocatenbureau voor de rich and famous in Los Angeles.

Als Mickey in het eerste seizoen onverwacht uit de gevangenis vrijkomt, stapelen de problemen zich op. Een ingewikkeld familieverleden wordt opgerakeld en grootvader weet in mum van tijd iedereen tegen zich te keren.

Wreed en onaangepast, liefdevol en levenslustig. De inmiddels 75-jarige vader van Angelina Jolie (begonnen bij de tv-serie Naked City en bekend van Midnight Cowboy en Runaway Train) weet deze eigenschappen in zijn nieuwe rol moeiteloos te verenigen. Hij zet op die manier een overtuigende slechterik neer die, als een pesterige steekvlieg, rond Ray blijft zoemen. Misschien kan Voight, die voor deze rol een Golden Globe kreeg en een Emmy nominatie, het zo goed omdat hij weet wat een afwijzing betekent: zijn relatie met Angelina was lang verstoord. Op haar huwelijk met Brad was hij niet uitgenodigd. Dat hij nu, na een rustige periode in de jaren 80 en zijn comeback in films als Heat en Ali en de tv-serie 24, weer volop aanwezig is, is een cadeautje.