Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Dodental ebola stijgt naar 2.296

Een muur wordt beschilderd in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia om de bevolking bewust te maken van de uitbraak van ebola.
Een muur wordt beschilderd in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia om de bevolking bewust te maken van de uitbraak van ebola. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Het dodental als gevolg van besmetting met het ebolavirus stijgt in rap tempo. Het aantal doden is gestegen naar 2.296 van de 4.293 mensen die besmet werden met het virus, zo laat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag weten schrijft persbureau Reuters.

Amper een week geleden waren er nog 1.900 doden te betreuren, maar het virus lijkt zich recentelijk met name in Liberia in sneltreinvaart te verspreiden. In een week zijn er al meer dan vijfhonderd nieuwe besmettingen bij gekomen, meldt persbureau AFP. Zeker tachtig hulpverleners bevinden zich onder de dodelijk getroffenen. Gisteren sloeg de VN-organisatie al alarm over de uitbraak van de ziekte in dit land. De overheid lijkt grote moeite te hebben om het virus in te dammen.

De maatregelen die nu genomen worden, hebben “niet genoeg effect”. Hulpdiensten moeten volgens de organisatie ongeveer drie tot vier keer zo veel doen als ze nu doen in Libera en andere delen van West-Afrika. Guinee, Nigeria en Sierra Leone worstelen eveneens met het krijgen van controle over de ziekte. Sierra Leone maakte afgelopen week bekend dat alle inwoners van het land een paar dagen thuis moeten blijven.

Experimenteel vaccin mogelijk tegen virus

Er is nog geen medicijn tegen de ziekte, maar een experimenteel vaccin biedt hoop. Dieren die vijf weken na vaccinatie besmet werden met het dodelijke ebolavirus overleefden, zo blijkt uit een eergisteren gepubliceerde studie in Nature. De WHO hoopt dat dit vaccin en een ander kandidaatvaccin, eind november al beschikbaar is voor gebruik.