Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

900 dagen

(Jessica Gorter, 2011). Documentairemaker Jessica Gorter interviewt overlevenden van de blokkade van Leningrad, het huidige Sint Petersburg. Tussen september 1941 en januari 1944 stierven daar zo’n anderhalf miljoen inwoners tijdens het Duitse beleg. Met name de winter van 1942 was een gruwel van honger, wreedheid en kannibalisme. Maar voor hun horrorverhalen was later geen plaats in de triomfantelijk propaganda van de staat, laat staan voor Stalins incompetentie of de zuiveringen. Indrukwekkende film kreeg op het IDFA 2011 de prijs voor beste Nederlandse documentaire.

Arte, 23.15-00.15u.