2Doc: Once I Dreamt of Life

NPO 2, 23.00-23.55u.

(Jukka Kärkkäinen en Sini Liimatainen, 2014.) In de Finse documentaire Once I Dreamt of Life wordt zelfmoord vanuit verschillende perspectieven belicht. Zo vertelt de vader van Panu dat anderen zich soms afvragen hoe hun zoon het hen kon aandoen om zichzelf van het leven te beroven. Zelf ervaart hij het niet op die manier. „Zijn vleugels konden hem niet dragen. Sommige mensen hebben gewoon de kracht niet om te vliegen.” Miina's broer Perttu pleegde zelfmoord, zij vond hem. De consequenties voor haar eigen leven zijn enorm. De moeder van Aleksi wilde haar zoon de avond voor zijn zelfmoord nog bezoeken, omdat ze aanvoelde dat er iets niet goed zat. Haar man bracht haar hiervan af, omdat het hun zoon alleen maar zou verwarren. De familieleden kunnen alleen maar gissen naar de motieven van hun geliefden. Tero en Maiju waren suïcidaal, maar werden op tijd gered. Ze vertellen hoe ze deze donkere tijd beleefden, tot hun wanhoopsdaad kwamen en uiteindelijk uit hun dal opklommen. NPO Doc zendt naar aanleiding van deze documentaire en Suicide Prevention Day op 10 september een aantal documentaires uit over zelfmoord en preventie.

    • Joanne Karkdijk