Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Familiebedrijf vaak naar particulier voor financiering

Een lening bij de bank is nog steeds moeilijk te krijgen en ook professionele investeerders zijn meestal geen optie. Daarom doen familiebedrijven steeds vaker een beroep op vermogende particulieren wanneer ze een financieel lastige tijd moeten overbruggen of geld voor groeiplannen nodig hebben. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG dat vandaag naar buiten komt, aldus het FD. ‘Meer dan de helft van de bedrijven, kiest voor deze oplossing.’

Volgens KPMG zegt bijna 60 procent van de ondervraagde bedrijven met familie-eigenaren dat het geld van buitenaf kan gebruiken. Maar een grote meerderheid (90 procent) zegt niet bereid te zijn om hiervoor het bedrijf te verkopen of zeggenschap uit handen te geven. Daarom wordt de financiering vaak gezocht bij vermogende particulieren, een bevriende relatie of familielid met veel geld bijvoorbeeld.

Voor een particulier is investeren in een familiebedrijf vaak een aantrekkelijke optie. De risico’s zijn minder groot en het resultaat redelijk stabiel. Dat het rendement minder hoog is, is dan van minder belang. Mits er binnen het bedrijf geen conflicten ontstaan. Iets dat bij een familiebedrijf niet altijd uit te sluiten is natuurlijk.

Telefoon van 25 euro moet India aan de smartphone helpen

Een touch screen smartphone van slechts 25 euro die in alles lijkt op de originele iPhone. In India is-ie sinds twee weken te koop. De Volkskrant schrijft vandaag over de telefoon, de Cloud FX, die mobiel internet bereikbaar moet maken voor een groot deel van de Indiase bevolking. Althans, dat is het doel van Mozilla Foundation die het mobieltje op de markt heeft gebracht.

De telefoon (die op Firefox OS, een speciaal ontwikkeld besturingssysteem, draait) lijkt op veel fronten op de allereerste iPhone die in 2007 uitkwam. Het heeft dezelfde afmeting en schermresolutie, een 2 megapixel camera en dezelfde netwerkondersteuning (geen 3G, enkel wifi). Dat die eerste iPhone 600 euro was, en de Cloud FX slechts 25, ligt vooral aan het verschil in opslagruimte en werkgeheugen. Dat is bij de laatste een stuk minder groot dan de telefoon van Apple.

Begin 2014 hadden slechts 50 miljoen mensen in India een smartphone. Bijzonder weinig voor een bevolking van 1,24 miljard. De non-profit organisatie hoopt dat het aantal smartphonebezitters aan het einde van dit jaar in ieder geval is verdubbeld.

Discovery wil Nederlandse kabel én televisie in handen krijgen

SBS Nederland mag zich opmaken voor een overnamebod van de Amerikaanse mediatycoon John Malone, meldt de Telegraaf op basis van ingewijden. De groootaandeelhouder en bestuurder van Discovery Communications aast op de zenders SBS 6, Net5 en Veronica.

Malone wil dat Discovery groeit in Europa. Het nam vorig jaar al de Scandinavische SBS-zenders over van de Duitse eigenaar ProSiebenSat.1. Maar volgens de krant gaat er een ander motief schuil achter een mogelijk bod: Malone is eigenaar van kabelbedrijf UPC en waarschijnlijk komt binnenkort ook concurrent Ziggo in zijn handen. Mocht deze overname goedgekeurd worden door Europese toezichthouders, dan bezit de Amerikaan 90 procent van de Nederlandse kabelmarkt.

SBS is voor 67 procent in handen van uitgever Sanoma (onder andere Viva, Donald Duck) en voor 33 procent in handen van Talpa. Beiden geven aan hun aandelen niet te willen verkopen. Dat wordt dus nog hard onderhandelen voor Malone, tenminste als de geruchten waar zijn.