De Wet van het Hondje geldt alleen bij sterke présence

Wie: Tommy

Leeftijd: 2

Wat: Hond van Yvon Jaspers

Waar: ‘Boer Zoekt Vrouw’ (KRO).

Boris van der Ham, acteur en D66-politicus, legde zondag in Kunststof (NTR) nog eens de Wet van het Hondje uit: je kunt de sterren van de hemel spelen, maar als er een heel klein hondje het toneel of het kader betreedt, dan gaat alle aandacht alleen nog naar dat dier.

Het is de nachtmerrie van filmacteurs, die daarom bij voorkeur geen scènes met dieren spelen.

Ook Yvon Jaspers, voor het tiende seizoen presentator van monsterhit Boer Zoekt Vrouw (KRO), kende de wet, zo bleek uit haar promotieoptreden in RTL Boulevard. Maar ze durfde het wel aan en liet dit seizoen voor het eerst haar witte labradoodle Tommy niet thuis. Sterker nog: het dier moet dit seizoen een soort gimmick worden, zoals afgelopen zomer de teckel Messi in Studio Brasil (NOS) de aandacht afleidde van Hugo Borst. Die bekende eerlijk dat het niet zijn eigen hond was, maar een leenhuisdier. We moeten aannemen dat Tommy echt de hond van Yvon is.

Honden kunnen kennelijk op televisie niet alleen in de weg lopen van de ster, maar onder bepaalde omstandigheden juist de roem van de bijbehorende mens vergroten. In een zorgvuldig geplande nevenintrige onthulde Jaspers vrijdag in Pauw (VARA) dat Tommy ook wel eens verliefd werd tijdens de opnamen. Op elke boerderij scharrelt immers minstens één hond rond en daar blijf je snel snuffelend aan hangen.

In de openingsuitzending (3,2 miljoen kijkers) ging echter voor Tommy de Wet van het Hondje noch de Wet van Messi op. Voorwaarde voor beide regels is immers een sterke présence van het betreffende dier, en daar leek het nog een beetje aan te ontbreken.

Tegelijkertijd zagen we op het concurrerende NPO2 een overtuigend voorbeeld van een hond die de rest van het programma een beetje in de herinnering wegdrukte. In Dwars door Afrika (VPRO) keerde correspondent Bram Vermeulen na vijf jaar terug naar zijn standplaats Johannesburg. Hij had zijn huis daar verhuurd, maar de achtergebleven hond kwispelde zijn oude baasje vrolijk tegemoet. Het dier had wel een naamsverandering ondergaan. De Zuid-Afrikaanse huurders vonden Blanca een te beladen naam en hadden haar omgedoopt tot Yasha. Ik moet eerlijk zeggen dat de rest van het betoog, over uitgebuite en rebelse mijnwerkers, minder tot mijn verbeelding sprak.

    • Hans Beerekamp