De duurste game ooit. Gaat Destiny zijn geld terugverdienen?

Het is een grote dag in videogameland: Destiny komt uit, een productie die studio Activision in totaal een half miljard kostte. Waarom is dit zo’n big deal?

Wat is Destiny?

Destiny is een nieuw schietspel, te spelen op de Xbox 360, de Playstation 3, de Playstation 4 en de recent in Nederland gelanceerde Xbox One. In Destiny gaan teams elkaar in korte potjes te lijf. De gevechten vinden plaats in een post-apocalyptische wereld zevenhonderd jaar in de toekomst. Het is de bedoeling dat het universum in het spel de komende tien jaar zal groeien door een aantal (betaalde) uitbreidingen.

Wat maakt Destiny bijzonder?

Destiny is een van de grootste gameproducties aller tijden. Het totale budget loopt op tot vijfhonderd miljoen dollar. Het spel wordt uitgegeven door de Amerikaanse uitgever Activision, bekend van blockbusters als World of Warcraft en Call of Duty. Van die laatste komt begin november een nieuw deel uit.

Waarom is deze game zo ontzettend duur?

De Amerikaanse studio Bungie werkt sinds begin 2010 aan Destiny en krijgt jaarlijks een relatief klein bedrag van 2,5 miljoen dollar voor de ontwikkeling – daar zitten de kosten dus niet in. Het budget van een half miljard dollar wordt vooral besteed aan marketing. Met de investering in Destiny wil Activision het lucratieve genre van schietspellen gaan domineren, en zo de strijd met concurrent Electronic Arts aangaan.

Hoe groot is de kans op succes?

Al jaren nemen de ontwikkelingsbudgetten van blockbusterspellen toe en daardoor worden de risico’s voor uitgevers ook groter. Maar de lancering van Destiny is geen wilde gok.

Activision houdt de voorverkoopcijfers al maanden in de gaten en die zien er goed uit. De doelgroep van dit soort games is vrij conservatief. De uitgever hoeft slechts te voorzien in een spel met hoge productiewaarden (mooi beeld en geluid, bijvoorbeeld) en een overbekende thematiek. Een enorm marketingbudget en de reputatie van ontwikkelaar Bungie moeten de rest doen. Met Call of Duty heeft Activision al miljarden verdiend. Het is aannemelijk dat Destiny de volgende miljardenfranchise wordt van Activision.

    • David Nieborg