Coalitie bereid wapens te leveren in strijd tegen IS

Koerdische strijders kijken uit op Baretle, een stad die gecontroleerd wordt door IS. Reuters / Ahmed Jadallah

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn bereid een militaire bijdrage te leveren aan de internationale coalitie die strijdt tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Nederland behoort momenteel niet tot het lijstje landen dat binnenkort de aanval opent op IS, de zogenoemde coalition of the willing.

De Tweede Kamer debatteert morgenavond met minister van Buitenlandse Zaken Timmermans en minister van Defensie Hennis-Plasschaert over de aanpak van IS. Tijdens de NAVO-top van vorige week overlegde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met negen bondgenoten over de strijd tegen de terreurgroep, maar Nederland was niet uitgenodigd voor dat overleg en dat vinden de coalitiepartijen jammer. Nederland moet zich daar alsnog hard voor maken, zo zeiden diverse Kamerleden vandaag.

Nederland heeft eerder duizend helmen en duizend kogelvrije vesten beschikbaar gesteld aan de Koerden die in het noorden van Irak vechten tegen IS. Ook transporteert Nederland wapens voor andere landen naar Irak. Maar de vraag is hoeveel ander materieel Nederland beschikbaar heeft gezien de bezuinigingen op Defensie, die overigens deels teruggedraaid worden.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke zei hierover:

“Voor de VVD zijn alle opties denkbaar. Op het economische spoor willen we een bijdrage leveren om IS financieel af te knijpen, maar ook op het militaire spoor. Ik kan alleen niet kijken in de magazijnen van Defensie, daar moet de minister uitsluitsel over geven.”

Ook voor de PvdA is zeker niet uitgesloten dat Nederland een militaire bijdrage gaat leveren, aldus PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

“Nederland moet duidelijk maken dat wij volop mee willen doen in de strijd tegen IS. Of dat nou humanitair, logistiek of militair is. Wij houden alle opties open.”

Militaire bijdrage in internationaal verband

Een militaire bijdrage moet dan wel nadrukkelijk in internationaal verband worden afgestemd. De ChristenUnie wil dat het kabinet zich nadrukkelijk aansluit bij de internationale coalitie die strijdt tegen IS, zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind tegen persbureau Novum.

“Als je de beelden op televisie ziet van afgesneden kelen, kinderen die vermoord zijn en honderdduizenden vluchtelingen, dan kan je niet anders dan acteren. We moeten niet bang zijn om wapens te leveren of in te zetten.”

PVV-leider Geert Wilders is voorstander van Nederlandse deelname aan bombardementen op stellingen van IS.

“Maar premier Rutte is niet gevraagd, we mogen niet meedoen. Dat is niet erg fraai.”

    • Anouk Eigenraam