Chinese klapper op Wall Street

Al bij voorbaat is de beursnotering van Alibaba, het Chinese bedrijf dat bekendstaat als de grootste internetbazaar ter wereld, veel besproken. De tournee langs de financiële hoofdsteden van de wereld om de aandelen aan de man te brengen is deze week begonnen.

Alibaba mikt op een notering in de loop van volgende week. Als de verwachtingen uitkomen, is dit de grootste beursnotering ooit, gemeten althans naar de prijs en het aantal aandelen dat nu bij beleggers wordt geplaatst. Wat betreft de waarde van al zijn aandelen staat Alibaba niet bovenaan. Dat is Apple (593 miljard dollar).

De gang naar Wall Street, het mekka van het kapitalistisch ondernemerschap, van een bedrijf uit de Chinese communistische volksrepubliek illustreert talloze politiek-economische trends die de cijfers van deze ene beursnotering overstijgen. Alibaba zegt iets over de mondialisering van de economie, waarin klanten in China en beleggers op Wall Street samenkomen en goederenstromen de wereld over gaan. Alibaba zegt iets over het succes van internet, waar Silicon Valley geen monopolie op heeft. Alibaba zegt iets over de opkomst van de Chinese economische middenklasse en een economie die op termijn vermoedelijk de grootste ter wereld zal worden. En, zoals gebruikelijk in nieuwe markten, het succes van Alibaba is ook het succes van ondernemerschap dat niet gebaseerd is op een titel behaald bij een hoog aangeschreven universiteit. Jack Ma, de ondernemer van Alibaba, was oorspronkelijk een leerkracht.

De beursgang gaat, en ook dat is gebruikelijk bij technologiegedreven nieuwkomers, gepaard met verheven ondernemingscredo’s die prachtig klinken. Soms te prachtig. Zo laat zoekmachine Google, mikpunt van kritiek wegens privacybeleid, zich voorstaan op haar missie: Don’t be evil.

Voorzitter Jack Ma van Alibaba prijst in een brief aan potentiële beleggers zijn bedrijf aan met de missie „om het gemakkelijk te maken overal zaken te doen”. De gigant zegt ook:„Wij vechten voor de kleine man.” Over zijn prioriteiten zegt hij: het belang van de klanten staat op nummer één, want zonder klanten geen bedrijf. Het belang van de medewerkers staat nummer twee, want zonder hen is de belofte over het klantenbelang een holle frase. En het belang van beleggers staat nummer drie. Of Wall Street dat zal slikken is de vraag. Ook gezien het feit dat na de beursgang de macht in de onderneming vast in handen blijft van Jack Ma en zijn collega’s. Maar er is zeker één reden dat beleggers hier niet om malen: de kans op een koersexplosie. Wall Street is dankzij de recente koersrecords dol op internetbedrijven en verkeert in een feeststemming die je doorgaans associeert met hypes en luchtbellen.