Belastingvrij gokken

None

Echte pokerfanaten zullen het ontkennen, maar voor de Belastingdienst is Texas Hold’em niets meer dan een kansspel. Een veredelde loterij waarover belasting moet worden betaald. Toch oordeelde de Hoge Raad onlangs dat pokeraars die flink verdienen met buitenlandse pokertoernooien hierover geen kansspelbelasting hoeven te betalen. Niet omdat het rechtscollege ervan overtuigd is dat het om een behendigheidsspel gaat, maar omdat het in strijd is met het vrije dienstenverkeer binnen de EU.

In deze zaak ging het om een man die ruim 44.000 euro had verdiend met pokertoernooien in Frankrijk, Oostenrijk en de VS. Hij had hierover geen belasting afgedragen, totdat de inspecteur met een naheffing kwam van 11.000 euro plus boete. De man weigerde te betalen en stapte naar de rechter. De rechtbank gaf de inspecteur gelijk, maar het Hof en de Hoge Raad vinden dat er geen rechtvaardigingsgrond bestaat voor de ongelijke behandeling bij de heffing van belasting over het prijzengeld in binnen- en buitenland.

Bij (officiële) binnenlandse pokertoernooien betaalt het casino namelijk belasting over het verschil tussen de inzet en de prijs, terwijl Nederlandse winnaars van buitenlandse pokertoernooien zelf belasting moeten afdragen over het totale prijzengeld. Hierdoor zou het aantrekkelijker zijn om in Nederland te pokeren dan elders in de EU, wat weer in strijd is met het vrije verkeer van diensten. De enige manier om dit ongedaan te maken is volgens de Hoge Raad om de kansspelbelasting bij EU-pokertoernooien achterwege te laten.