Apple beantwoordt smartwatchhype en kondigt nieuwe iPhones aan

Foto EPA / Monica Davey

Apple heeft vanavond tijdens zijn langverwachte productpresentatie zijn antwoord op de smartwatchhype aangekondigd: de Apple Watch. Daarnaast heeft het bedrijf de opvolgers van de iPhone 5s gepresenteerd, de iPhone 6 en 6 Plus. Een overzicht.

Zoals verwacht heeft de Apple Watch meerdere sensoren die allerlei zaken kunnen meten. Ook maakt het gebruik van het sterkere saffieren glas. Het horloge komt in diverse smaken (lees bandjes) en twee maten. Om de Apple Watch te kunnen gebruiken heb je een iPhone 5 of nieuwer nodig. De prijs begint bij 349 dollar en is vanaf begin 2015 te koop.

Twitter avatar marchijinkNRC marc hijink @nrc 349 dollar is niet veel voor een klassiek horloge. Het wordt anders als je elk jaar het nieuwste model wilt hebben. #applewatch

Navigeren met een ouderwets wieltje

De basis van de interface is een schermpje vol kleine ‘apps’ waar vanuit je door het horloge kunt navigeren. Dit kun je doen met een wieltje aan de zijkant, of door over het glas te vegen. Via het horloge kun je met diverse apps verschillende handelingen uitvoeren. Het bevat (zover we dat nu weten) geen eigen toetsenbord, dus het blijft beperkt tot simpele handelingen zoals het accepteren van een agenda-uitnodiging.

Twitter avatar wjrothman Wilson Rothman The Apple Watch UI took rethinking, says Cook -- not a shrunken iPhone. Our liveblog here: http://t.co/WomVQAXkob http://t.co/AsLjqG64qr

Aan boord van de Apple Watch zit een stukje hardware dat Apple de ‘taptic engine’ noemt. Dit stuurt een lichte trilling naar je pols op het moment dat je een notificatie krijgt. Maar het moet je bijvoorbeeld ook helpen bij het navigeren. Verder kun je door middel van een NFC-chip met het horloge betalen en (voor alsnog alleen in Amerika) inchecken bij bijvoorbeeld een hotel.

Zoals verwacht bevat de Apple Watch de mogelijkheid om de hele dag door je hartslag te meten (en te versturen naar anderen). Ook zijn er andere sensoren aanwezig die aanvullende medische gegevens - zoals je tempo bij het hardlopen - registeren.

Hoe het zit met de accuduur van de Apple Watch? Re/code-journalist Ina Fried stelde de vraag aan Apple en kreeg dit antwoord:

Twitter avatar inafried Ina Fried Apple VP Lynch. No comment on battery life “we’ve said all we are going to say at this point” http://t.co/HdQdfmshhr
Twitter avatar marchijinkNRC marc hijink @nrc Apple neemt tot begin 2015 de tijd om de onbekende batterijduur van de #applewatch op te schroeven. Hele dag hartslagsensor aan = flatliner.

Dus, wie gaat de Watch kopen?

Nu de Apple Watch er is, is de belangrijkste vraag: lukt het Apple wel wat de rest van de elektronicafabrikanten tot nu toe niet lukte. Namelijk miljoenen slimme horloges over de toonbank laten gaan. Het echte antwoord op die vraag volgt pas begin volgend jaar, als Apple zijn horloge op de markt brengt. Tot die tijd is deze opmerking van Nilay Patel, hoofdredacteur van techsite The Verge, interessant om mee te nemen.

“Laat ik het zo zeggen: ik ga dit horloge kopen. Het ziet er echt vet uit. Veel Apple-fans zullen de smartwatch ook kopen. Maar ik heb nog niks gezien waardoor ik denk dat elke iPhone-gebruiker dit horloge gaat kopen. En gaat het daar uiteindelijk niet daarom?”

Weer een stukje beter (en groter)

Naast het slimme horloge kondigde Apple ook twee nieuwe iPhones aan. De twee modellen zijn een stukje groter dan hun voorgangers: 4,7- en 5,5-inch (1134*750 en 1920*1080 pixels). De telefoons krijgen, zoals elk jaar, een snelheidsupgrade mee. Ook zegt Apple de 4G-snelheid te hebben verhoogd en zou er een betere camera aanwezig zijn. Ook claimt het bedrijf een betere batterij te gebruiken. De 4,7-inch is te koop vanaf 699 euro, voor de 5,5-inch moet je honderd euro extra neertellen. De iPhones gaan op 26 september de verkoop in.

Foto EPA / Monica Davey

Apple wil van de portemonnee af

Verder heeft het bedrijf een nieuw betaalsysteem gepresenteerd: Apple Pay. Het idee is dat je straks met de iPhone 6 kunt betalen door middel van een NFC-chip die aan de bovenkant van de telefoon zit. Identificatie verloopt via de vingerafdrukscanner op de home-knop van de iPhone. De dienst werkt op dit moment alleen in Amerika (en komt ongetwijfeld later stapsgewijs naar Europa).

Re/code legt uit waarom Apple Pay een nieuwe belangrijke bron van inkomsten kan gaan worden:

“Er zijn twee scenario’s mogelijk. Of Apple krijgt van iedere transactie een klein percentage (het ‘iTunes-model’). Een tweede mogelijkheid is dat het bedrijf een kleine vergoeding ontvangt voor elke creditcard die in de digitale portemonnee wordt geplaatst. Op lange termijn kan ‘Apple Pay’ het bedrijf helpen om nieuwe gebruikers aan te trekken en oude te behouden die erover nadachten te vertrekken.”

Ook over de veiligheid van het systeem had Apple wat te zeggen. Het bedrijf benadrukte tijdens de persconferentie dat het allemaal heel veilig is. Zo wordt je creditcardnummer bij een transactie niet aan een winkelier gegeven en kan Apple je transactiegeschiedenis niet bekijken. Of deze garanties voor gebruikers genoeg zijn, zal de komende maanden moeten blijken.

En wat zat er nou in dat grote witte gebouw?

Een grote demonstratieruimte voor de Apple Watch.

Twitter avatar rv1raj ravirajm Inside the white box outside the Flint. http://t.co/Jte0PoAQHn (via @stop)
    • Nando Kasteleijn