‘Achmea en ziekenhuizen gaan samen dure medicijnen inkopen’

ANP / Lex van Lieshout

Zorgverzekeraar Achmea gaat met twaalf ziekenhuizen gezamenlijk dure medicijnen inkopen, om zo mogelijk korting te bedingen. Dat schrijft het Financieele Dagblad vanmorgen.

Nu kopen de ongeveer negentig ziekenhuizen medicijnen zelf in, en brengen de kosten vervolgens in rekening met verzekeraars. De aan de inkoopactie deelnemende partijen hopen de markt te kunnen doorbreken door samen te werken. De kosten van dure medicijnen (van meer dan 10.000 euro per patiënt) lopen volgens de ochtendkrant in Nederland op tot 1 miljard euro per jaar.

Peter Braal van Achmea zegt tegen het FD:

“Die markt is voor ons een soort black box. Ziekenhuizen bedingen waarschijnlijk wel kortingen, maar wij zien op de declaraties meestal de marktprijs terug. Hoeveel korting wordt behaald en wat de ziekenhuizen ermee doen, weten we niet. We hebben het idee dat in veel ziekenhuizen de onderhandelingen professioneler zouden kunnen en dat we door de expertise te bundelen betere prijzen kunnen behalen.”

‘Deelname niet zonder risico’

Het AMC, een van de deelnemende ziekenhuizen, laat de krant weten dat deelname “niet zonder risico is”. Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor onderhandelingen voor andere medicijnen, of de korting wordt in drieën gedeeld: Achmea en de ziekenhuizen krijgen allebei een derde, en de rest wordt gestort in een innovatiefonds. Daardoor kan er uiteindelijk minder korting overblijven dan de ziekenhuizen nu hebben. Het AMC doet toch mee om een bijdrage te leveren aan de beperking van de zorgkosten.

Medicijnfabrikant MSD denkt “dat het plan vooral om de kosten draait”, terwijl de dienstverlening van MSD volgens een woordvoerder breder is. “Wie alleen op prijs stuurt, is straks alsnog duurder uit, bijvoorbeeld omdat onnodig veel wordt weggegooid.”

    • Mirjam Remie