500 miljoen voor een schietspel

Vandaag verschijnt een van de duurste games aller tijden. In Destiny mag je mensen neerknallen in een post-apocalyptische wereld zevenhonderd jaar in de toekomst.

1 Wat is Destiny?

Destiny is een nieuw schietspel en komt vandaag wereldwijd uit. Je kunt het spelen op de Xbox 360, de PlayStation 3, de PlayStation 4 en de recent in Nederland gelanceerde Xbox One. In Destiny gaan teams elkaar in korte potjes te lijf. De gevechten vinden plaats in een post-apocalyptische wereld zevenhonderd jaar in de toekomst.

Het is de bedoeling dat het universum in het spel de komende tien jaar zal groeien door een aantal (betaalde) uitbreidingen.

2 Wat maakt Destiny bijzonder?

Destiny is een van de grootste gameproducties aller tijden. Het totale budget loopt op tot vijfhonderd miljoen dollar.

Het spel wordt uitgegeven door de Amerikaanse uitgever Activision, bekend van blockbusterspellen als World of Warcraft en Call of Duty – van die laatste komt begin november een nieuw deel uit.

3 Waarom is deze game zo ontzettend duur?

De Amerikaanse studio Bungie werkt sinds begin 2010 aan Destiny en krijgt jaarlijks een relatief klein bedrag van 2,5 miljoen dollar voor de ontwikkeling – daar zitten de kosten dus niet in.

Het budget van een half miljard dollar wordt vooral besteed aan marketing. Met de investering in Destiny wil Activision het lucratieve genre van schietspellen domineren en zo de strijd met concurrent Electronic Arts aangaan.

4 Hoe groot is de kans op succes?

Al jaren nemen de ontwikkelingsbudgetten van blockbusterspellen toe en daardoor worden de risico’s voor uitgevers ook groter. Maar de lancering van Destiny is geen wilde gok.

Activision houdt de voorverkoopcijfers al maanden in de gaten en die zien er goed uit. De doelgroep van dit soort games is vrij conservatief. De uitgever hoeft slechts te voorzien in een spel met hoge productiewaarden en een overbekende thematiek. Een enorm marketingbudget en de reputatie van ontwikkelaar Bungie moeten de rest doen. Met Call of Duty heeft Activision al miljarden verdiend. Het is aannemelijk dat Destiny de volgende ‘miljarden-franchise’ wordt van Activision.

    • David Nieborg