Williams pas na zege aardig voor hartsvriendin

Serena Williams won in de finale zonder veel moeite van de Deense Caroline Wozniacki. Ze behaalde in New York haar achttiende grandslamtitel.

Voor Serena Williams was het de zesde keer dat ze de US Open won. Foto AP

In het voorjaar, nadat ze allebei vroeg waren uitgeschakeld op Roland Garros, haalde Serena Williams haar hartsvriendin Caroline Wozniacki naar Miami voor een korte vakantie aan strand en catwalk. In de finale van de US Open was de Amerikaanse nummer één van de wereld afgelopen nacht minder aardig voor de als tiende geplaatste Deense. Met twee maal 6-3 timmerde ze Wozniacki binnen vijf kwartier genadeloos van de baan. „Als Serena haar spel speelt, is er weinig wat wij kunnen doen”, concludeerde de verliezer.

Vijftien jaar na haar eerste zege in New York won de bijna 33-jarige Williams de US Open voor de derde keer op rij en voor de zesde keer in totaal. „Een langdurige droomreis”, noemde ze het vannacht zelf. Met in totaal nu achttien grandslamtitels, waarmee de jongste van de zussen Williams op gelijke hoogte komt met Chris Evert en Martina Navratilova, legendarische speelster uit de jaren zeventig en tachtig. „Ik had nooit kunnen denken dat ik in één adem genoemd zou worden met Evert en Navratilova. Ik was slechts een meisje met een racket en een droom.”

Doel bereikt, verzadigd? „Ik denk al aan de negentiende”, verklapte ze nauwelijks drie uur na haar gewonnen finale aan persbureau Reuters. Slechts drie speelsters wonnen ooit meer ‘majors’: Margaret Court (24), Steffi Graf (22) en Helen Wills Moody (19). „Ik bekijk het één voor één”, aldus Williams, die op de banen van Flushing Meadows dit toernooi geen enkele set verloor. Aan motivatie geen gebrek.

Na haar mysterieuze aftocht begin juli op Wimbledon wees weinig er op dat Williams nog snel een grandslamzege zou behalen. Won ze in 2012 en 2013 nog twee van de vier belangrijkste titels, dit seizoen kwam ze niet in de buurt. In Australië verloor ze in de vierde ronde van Ana Ivanovic, in Parijs lag ze er al in tweede ronde uit tegen Garbine Muguruza en op Wimbledon was de Francaise Alizé Cornet in de derde ronde te sterk. Even later ontvluchtte Williams het heilige gras hals over kop, na een onverklaarbare inzinking tijdens een dubbelpartij met haar zus Venus. Ze oogde vermoeid, traag, te zwaar, uitgeblust.

Nieuwe sterren stalen de show, zoals de Roemeense Simona Halep in Parijs en de Canadese Eugenie Bouchard in Londen. Maria Sjarapova (Roland Garros) en Petra Kvitova (Wimbledon) wonnen titels. En Williams? Alles gewonnen, meer dan 60 miljoen dollar aan prijzengeld. En toch vond ze thuis in Amerika weer ergens kracht om samen met haar coach Patrick Mouratoglou keihard aan het werk te gaan. Afvallen, weg met die onzinnige druk die ze zichzelf oplegde om op gelijke hoogte te komen met Evert en Navratilova. „Dat drukte wel op mijn schouders”, gaf ze na haar gewonnen finale toe. „Ik dacht echt dat ik dit jaar geen grandslam meer zou winnen.”

Ook tegenstandster Wozniacki zakte dit seizoen weg. In 2010 en 2011 stond ze nog eerste op de wereldranglijst, zonder ooit een grandslamtoernooi te winnen. Dit voorjaar kreeg ze een mentale optater toen haar vriend, de Ierse topgolfer Rory McIllroy, hun verloving verbrak. Pas na de gezamenlijke vakantie met Williams in Miami – strandfoto’s gingen de hele wereld over - vond de 24-jarige Deense de weg omhoog. Ze won een toernooi in Istanbul, dertien van haar zestien partijen op hardcourt in Amerika en sleepte er tegen Williams twee keer een (verloren) driesetter uit. In New York versloeg ze op weg naar de finale met sterk spel onder meer Sjarapova.

Maar in het met 24.000 toeschouwers gevulde Arthur Ashe Stadium kwam ze er vannacht geen moment aan te pas. In haar eerste US Open finale in 2009 had Wozniacki haar zenuwen niet in bedwang en verloor ze kansloos van Kim Clijsters. Nu was Williams simpelweg te sterk.

Zonder mededogen maakte ze korte metten met haar hartsvriendin, zoals ze ook zo vaak vriendschappelijke gevoelens overboord zette in duels met haar oudere zus Venus. Pas na afloop was er tijd voor genegenheid, met een innige omhelzing en een verwijzing naar hun vakantie in Miami. „Ik heb veel geleerd van Caroline. Zo wil ik ook in het leven staan.”

    • Maarten Scholten