WHO slaat alarm: ‘vele duizenden nieuwe ebola-gevallen’ in Liberia

Ebola verspreidt zich “exponentieel” in Liberia. Er komen in de komende drie weken waarschijnlijk “vele duizenden nieuwe gevallen” bij, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. Deze nieuwste verklaring laat zien dat de situatie almaar ernstiger wordt.

Liberiaan en oud-voetballer George Weah, ooit FIFA's Wereldvoetballer van het jaar, met een pamflet van zijn organisatie Ebola Emergency France. Foto AFP / Dominique Faget

Het ebolavirus verspreidt zich “exponentieel” in Liberia. Er komen in de komende drie weken waarschijnlijk “vele duizenden nieuwe gevallen” bij, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. Deze nieuwste verklaring laat zien dat de situatie almaar ernstiger wordt.

De WHO, een onderdeel van de Verenigde Naties, zegt in de verklaring dat het virus zich onder meer zo snel kan verspreiden door de vele (motor)taxi’s in het land, die “een belangrijke bron van potentiële virusoverdracht” zijn. De maatregelen die nu genomen worden, hebben “niet genoeg effect”. Hulpdiensten moeten volgens de organisatie ongeveer drie tot vier keer zo veel doen als ze nu doen in Libera en andere delen van West-Afrika.

Liberia ‘beyond control’

Een “alarmerende oproep”, zegt Wim Brummelman, die als buitenlandredacteur voor NRC veel over de nieuwste ebola-uitbraak schrijft.

“Dit betekent dat het heel ernstig is en dat de internationale gemeenschap nog niet genoeg doet om de uitbraak tegen te gaan. Liberia is momenteel beyond control, militairen sluiten daar hele gebieden af om verspreiding te voorkomen.”

‘Groot probleem als Nigeria echt geraakt wordt’

De ebola-uitbraak is nu al maanden in het nieuws. In Guinee, Liberia en Sierra Leone vielen al vele doden. Hoe groot is nu de kans dat het virus zich ook over andere landen verspreidt, en welke gevolgen zou dat hebben? Brummelman daarover:

“Het grote gevaar is dat de steden aan de beurt komen, en dan in eerste instantie de Liberiaanse havenstad en hoofdstad Monrovia (zie kaart hieronder, PZ). Van daaruit heeft het virus al Lagos en Port Harcourt in Nigeria bereikt. In Nigeria is het aantal doden slechts een fractie van dat in de drie West-Afrikaanse landen, maar als het echt uit de hand loopt, zijn de gevolgen nog veel groter. Nigeria is het dichtstbevolkte land van Afrika en is in economisch opzicht belangrijker dan die andere drie landen bij elkaar.”

Het dodental staat (volgens de laatste update, van afgelopen vrijdag) in Liberia op 1.089, het aantal besmettingen op 1.871.

    • Peter Zantingh