Bestand Oost-Oekraïne houdt stand - Porosjenko in Marioepol

Soldaten van het Oekraïense leger controleren voertuigen bij een checkpoint vlakbij de havenstad Marioepol, de enige grote stad in de regio die nog in handen is van Kiev. Reuters / Vasily Fedosenko

Het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne tussen de pro-Russische separatisten en de Oekraïense overheid dat afgelopen vrijdag van kracht werd is afgelopen weekend op diverse plekken geschonden, maar houdt voorlopig nog stand. De Oekraïense president Porosjenko brengt vandaag een onverwacht bezoek aan Marioepol, het stadje waar gisteren een dode viel tijdens gevechten.

Porosjenko: Wij geven ons land niet op

Porosjenko is vandaag afgereisd naar de Oost-Oekraïense havenstad Marioepol, de laatste grote Oost-Oekraïense stad die nog in handen van de regering is. Dit bezoek symboliseert volgens een woordvoerder van de president de invloed die de overheid heeft op eigen gebied. Kiev zal de grip die het heeft in Oost-Oekraïne vasthouden, is de boodschap van de regering. Porosjenko tijdens zijn bezoek: “Wij geven ons land niet op. Niemand krijgt het in handen.”

Update 15.52: Sinds het ingaan van het staakt-het-vuren hebben pro-Russische separatisten 1200 Oekraïense gevangenen vrijgelaten die door de rebellen werden vastgehouden. Of er sprake is van een deal waarin krijgsgevangen zijn geruild, is niet duidelijk, schrijft persbureau AFP.

Vannacht en vandaag bleef het rustig

Vannacht en vandaag zijn er geen beschietingen of explosies gemeld, en naar verwachting is het openbaar vervoer vanaf morgen weer beschikbaar in Oost-Oekraïne. Een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsdiensten meldt dat er sinds het ingaan van de wapenstilstand in totaal ongeveer zes gevechten zijn gemeld.

Zowel bij Donetsk als bij Marioepol, , kwam het even tot nieuwe gevechten. Pro-Russische strijders namen in de nacht van zaterdag op zondag een checkpost van de regering bij de stad Marioepol onder vuur met granaten. Daarbij kwam een 33-jarige vrouw om en raakten drie andere burgers gewond. Ook bij het vliegveld van Donetsk, dat nog in handen is van het Oekraïense leger, kwam het tot beschietingen met mortiergranaten. De regering en de rebellen gaven elkaar daarvan de schuld.

Bestand is zeer broos

Velen menen echter dat het staakt-het-vuren geen lang leven is beschoren, net als een eerder bestand in juni. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), aanwezig bij de ondertekening in de Wit-Russische hoofdstad Minsk afgelopen vrijdag, publiceerde een lijst van 12 punten waarover de partijen het eens waren geworden.

Deze lijst behelst naast een staakt-het-vuren, de terugtrekking van wapens en een gevangenenruil onder meer de decentralisatie van de betreffende gebieden en de verlening van zelfbestuur aan de bevolking. Er zouden snel lokale verkiezingen moeten worden gehouden. Bovendien zou er een amnestie van kracht moeten worden voor alle betrokken strijders uit het gebied.

Over veel van deze punten, die deels bijzonder gevoelig liggen, moet nog verder worden onderhandeld. Volgens Alexander Zachartsjenko, leider van de rebellen in Donetsk wordt er later deze week nader overlegd in Minsk over een statuut voor de gebieden in de gevechtszone.

    • Annemarie Coevert