Orkater-acteur Ralph Wingens (71) overleden

Acteur Ralph Wingens is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Vincent van Warmerdam van theatergezelschap Orkater vrijdag bekendgemaakt. „Zonder deze absurdist zou Orkater er anders uit hebben gezien”, schrijft Van Warmerdam op Twitter.

Wingens werd in 1942 in Roermond geboren. Hij volgde de acteursopleiding aan Studio Herman Teirlinck (Hoger Instituut voor Dramatische Kunst) in Antwerpen, en speelde bij een aantal grote gezelschappen, zoals het Nationaal Toneel van België en toneelgroep Studio. Ook richtte Wingens eind jaren zestig zijn eigen gezelschap Dzjatsh op. In dit verband werkte hij herhaaldelijk samen met acteur Peer Mascini.

Bij muziektheatergezelschap Orkater speelde Wingens onder meer in de voorstelling De Nietsfabriek. Ook was hij te zien in diverse bijrollen in films en televisieseries, zoals de Wolkers-verfilming Kort Amerikaans (1979), Russen (2000) en de jeugdfilm Polleke van Ineke Houtman (2003). (NRC)