Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Tennis

Japan midden in de nacht het bed uit voor US Open-finalist Nishikori

Nishikori staat in finale US Open.
Nishikori staat in finale US Open. Foto AFP

Meer dan driehonderd inwoners in Matsue, de geboorteplaats van Japanse tennisspeler Kei Nishikori, kropen gisteren in het midden van de nacht hun bed uit om in een hotel gezamenlijk zijn halve finalepartij op de US Open tegen Novak Djokovic te volgen. Toen hij won, barstte het enthousiasme los. Armen gingen omhoog, mensen sprongen op, enorm gejuich galmde door de zaal.

„Ik kan het niet geloven”, zei Nishikori’s tenniscoach uit zijn lagereschooltijd, Masaki Kashiwai (54). „Hij is een onvoorstelbaar goede tennisser geworden.” Nishikori moet het vanavond in de finale opnemen tegen de Kroaat Marin Cilic, die Roger Federer versloeg.

Nishikori is de allereerste in Azië geboren man die de finale haalt van de US Open. Japanse toptennissers tot nog toe waren voornamelijk vrouwen, zoals Kimiko Date-Krumm en Ai Sugiyama, die respectievelijk vierde en achtste stonden op de wereldranglijst.

Japanse sportjournalisten schrijven Nishikori’s succes toe aan zijn ouders. „Kei Nishikori’s on-Japanse vaardigheden en manier van denken zijn geworteld in de manier waarop hij werd opgevoed”, schreef de populaire blog lifepages.jp. Japanse ouders leggen doorgaans de nadruk op schoolprestaties. De ouders van Nishikori gaven hun zoon de vrijheid zijn liefde voor tennis te volgen.

Op zijn vijftiende ontsnapte hij aan de conformistische programma’s in Japan en ging hij voor vier jaar naar de bekende tennisacademie van Nick Bollettieri in Florida, waar veel tennissers groot zijn geworden.