Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Stevige, dansbare afrofunk

Bijna vijftig jaar geleden maakte Orlando Julius een album dat essentieel was voor de afrobeat in Nigeria, maar ook werd beluisterd door Amerikaanse muzikanten. Julius gebruikte hun Stax-, Motown- en James Brown-arrangementen om zijn traditionele highlife mee op te funken. Later werkte Julius succesvol in de VS met Amerikaanse soulzangers. En nu er veel aandacht is voor de revival van oude Afro-helden, mag Julius dus niet achterblijven. De saxofonist pakt het slim aan en speelt samen met de gelauwerde Londense band The Heliocentrics, die eerder ook met Mulatu Astatke speelden. Julius grijpt terug op liedjes die zijn moeder zong, liedjes die hij op school hoorde, maar ook op James Browns In the Middle. Jaiyede Afro is afrofunk van de bovenste plank: stevige en rijke percussie met vrijzinnige blaassolo’s, maar altijd in dienst van het dansbare ritme. Erg vernieuwend klinkt het niet in deze tijden van afrobeatovervloed, maar wat zou het, de oude meester is op dreef.