Ryanair koopt voor 11 miljard 100 Boeings 737, met een optie voor 100 meer

Foto EPA / Saebastian Kahnert

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een deal met Boeing gesloten voor 100 nieuwe 737-toestellen, met een optie voor nog eens 100 toestellen. De overeenkomst is 11 miljard dollar waard, een bedrag dat nog kan oplopen tot 22 miljard dollar.

Investeren

De luchtvaartmaatschappij wil de komende jaren flink gaan investeren in de vloot. In mei presenteerde het bedrijf de jaarcijfers: een nettowinst van 523 miljoen euro, een daling van 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het is voor het eerst in vijf jaar dat de luchtvaartmaatschappij de winst ziet dalen.

Volgens het Ierse bedrijf komt dit door een grotere concurrentie in Europa. Om verder te kunnen groeien gaat het bedrijf op grote schaal extra vliegtuigen inzetten. De maatschappij bezit op dit moment al zo’n 300 vliegtuigen, daar komen er dus nog zo’n 100 tot 200 bij.

Een charme-offesief

Ook werkt Ryanair flink aan de imagoproblemen die het bedrijf al jaren heeft. De Ierse budgetmaatschappij was de laatste jaren veelvuldig in het nieuws vanwege haar onbeschoftheid. De vijandige houding van topman Michael O’Leary jegens concurrenten, luchtvaartautoriteiten, vakbonden en zelfs klanten was een handelsmerk geworden. Daar wil de maatschappij nu van af.

Tijd voor een charmeoffensief dus. Een kleine handtas naast de handbagage? Geen probleem. Een instapkaart printen? Nu 15 euro, geen 70 meer. Te zware bagage? Minder toeslag betalen. Irritante verkooppraatjes door stewardessen? Niet meer voor acht uur ‘s ochtends. Gedrang om de beste stoel te krijgen? Sinds kort krijg je er gewoon een toegewezen, net als bij andere vliegmaatschappijen.

    • Nando Kasteleijn