Abbas bedreigt alliantie Hamas

De Palestijnse president Mahmoud Abbas dreigt de eenheidsregering met Hamas te ontbinden als de fundamentalistische beweging de macht in de Gazastrook niet opgeeft. Na een jarenlange machtsstrijd hebben Abbas’ partij Fatah en Hamas in april een akkoord gesloten over een eenheidsregering van technocraten. De regering van Hamas in Gaza stapte officieel op toen de eenheidsregering op 2 juni begon. Maar in feite behoudt Hamas de controle in Gaza. Abbas uit nu kritiek op Hamas’ „schaduwregering van 27 onderministers” die Gaza leiden. „Op deze manier kunnen we niet met Hamas werken”, zei Abbas. De Palestijnse president hoopt na de oorlog tussen Israël en Hamas weer voet aan de grond te krijgen in Gaza. De internationale gemeenschap wil dat zijn partij de leiding krijgt over de wederopbouw. Maar dankzij de oorlog in Gaza is de populariteit van Hamas flink toegenomen, ook op de Westelijke Jordaanoever waar de impopulaire president Abbas de macht heeft. (AP, Reuters)