Ontwimming gestopt

Op de presentatie van de heruitgave van het eerste Nederlandse Gouden Boekje, Wim is weg, werd bedenker Rogier Boon in ere hersteld.

De voortschrijdende ‘ontwimming’ van de samenleving is vorige week een halt toegeroepen bij de presentatie van het prentenboek Wim is weg in De Balie in Amsterdam, waarbij diverse Wimmen, onder wie Wim T. Schippers, het woord voerden. Er worden in Nederland nog maar drie Wimmen per jaar geboren, aldus taalkundige Wim Daniëls, die sprak van een zorgelijke ontwikkeling. De naam Wim duikt rond 1915 voor het eerst in Nederland op vooral doordat de naam op het leesplankje voorkwam. De Wimmen-piek in Nederland lag rond de jaren zestig, toen er honderden per jaar werden geboren – in België rond de jaren tachtig. Daarna ging het bergafwaarts – de naam Wim is nu bijna uitgestorven.

De herverschijning van het Gouden Boekje Wim is weg, dat 14 jaar niet te koop was, juichte Wim Daniels dan ook toe. Hij hoopte dat „we zo iets kunnen terugwimmen, want what is a World without Wimmen.”

Wim is weg was het eerste oorspronkelijke Nederlandse Gouden Boekje dat in 1959 verscheen. Het gaat over Wim die een rode driewieler krijgt en daarmee de wereld infietst. De jonge Indisch-Nederlandse tekenaar Rogier Boon (1937-1995) bedacht en tekende het verhaal als kunstacademie-eindexamenwerkstuk. De Bezige Bij gaf het uit in de overwegend Amerikaanse reeks, in een bewerking van Annie M.G. Schmidt. Zij werd als auteur vermeld. Toen uitgeverij Rubinstein de boekjesreeks in 2001 overnam, wilden de erven Boon eerst dat die fout hersteld werd. Die kwestie is nu geregeld. Voortaan gaat de eer voor Wim is weg vooral naar Rogier Boon.

Sylvia Dornseiffer ging in De Balie nader in op zijn werk als ontwerper, illustrator en reclametekenaar. Hij tekende veel voor het „enige Indische blad ter wereld Tong Tong” van zijn vader Jan Boon (schrijver Vincent Mahieu). Het Amerikaans aandoende uiterlijk van huizen en landschap in Wim is weg, en het doel van Wims fietsreis (Spanje) hangen volgens Dornseiffer samen met de verlangens van Indische Nederlanders in die tijd om aan het kille, bekrompen Nederland te ontkomen. In de Indische gemeenschap waren plannen om in Spanje een kampong te stichten, en om naar Amerika te emigreren. Wim is weg is terug, nu als een oorspronkelijk Indisch-Nederlands Gouden Boekje.

    • Paul Steenhuis