Obama presenteert deze week zijn ‘game plan’ voor de strijd tegen IS

Hoe gaat Obama het gevaar van IS indammen? Daar presenteert hij deze week – eerst aan het Congres, dan aan het volk – een game plan voor, werd vanavond bekend. Mocht hij het congres om goedkeuring vragen, dan lijkt hij rekening te houden met een lange strijd tegen de terreurgroep.

Obama afgelopen vrijdag bij de NAVO-top in Wales. Foto AP / Jon Super

Hoe gaat Obama het gevaar van IS indammen? Daar presenteert hij deze week - eerst aan het Congres, dan aan het volk - een game plan voor, werd vanavond bekend. Mocht hij het congres om goedkeuring vragen, dan lijkt hij rekening te houden met een lange strijd tegen de terreurgroep.

Obama’s regering brieft morgen alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden (de Amerikaanse Tweede Kamer), schrijft persbureau Reuters. Woensdag worden dan de 100 leden van de Senaat (de Eerste Kamer) ingelicht. Die dag volgt ook een toespraak van Obama waarin hij voor het volk zijn plan presenteert.

Wat hij precies wil gaan doen, is nog onduidelijk. Maar er lekte wel al iets uit, zegt onze correspondent in de VS Guus Valk:

“Het zou gaan om een ‘drie-fasen-plan’, waarvan we de vage contouren al kennen: eerst luchtaanvallen, daarna het opleiden en trainen van het Iraakse leger en ten slotte iets van een militaire campagne. Een grondmissie zal dat niet worden, want dat heeft hij steeds uitgesloten. Maar wat het wel wordt, dat is nog onduidelijk.”

Het is nog onduidelijk of Obama goedkeuring van het Congres gaat vragen. Valk:

“Dat weten we pas woensdag. Maar als hij dat doet, dan houdt hij dus rekening met een lange strijd.”

Obama zal deze week in ieder geval duidelijk moeten maken dat hij de opmars van IS wil stoppen, maar tegelijkertijd rekening moeten houden met de angst van veel Amerikanen dat het land zich in een nieuwe oorlog stort. Sinds de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley is de stemming echter wel omgeslagen, zegt ook Valk: het zou nu juist schadelijker zijn voor Obama als hij niets doet.

    • Peter Zantingh