Netflix op z’n Frans: geen Maison de Cartes maar Marseille

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Na Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland is Netflix binnenkort ook actief in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg. De streamingdienst probeert wereldwijd zo veel mogelijk klanten te verwerven om de stijgende kosten voor het produceren van eigen tv-series als House of Cards te kunnen dragen.

De komende uitbreiding is een van de grootste in de geschiedenis van het bedrijf. Maar in Frankrijk is er veel weerstand tegen de streamingdienst, schrijft The Wall Street Journal. Netflix is immers een exponent van het Amerikaanse cultureel imperialisme.

Bovendien is de Franse tv-markt strikt gereguleerd. Franse tv-zenders zijn verplicht een bepaald aantal Franse tv-programma’s en films uit te zenden , en betalen rond de 10 procent “cultuurbelasting”.

Netflix hoeft niet aan die regels te voldoen, omdat het zich heeft gevestigd in Amsterdam. Netflix ondermijnt daarmee het Franse stelsel waarmee veel Franse films en tv-series worden gefinancierd. In een open brief waarschuwden een aantal Franse filmproducenten – die waarschijnlijk ook vrezen voor hun baan – voor “een implosie van ons cultureel model”.

Het Amerikaanse bedrijf heeft de afgelopen maanden geprobeerd Franse politici en het publiek voor zich te winnen, onder meer te beloven veel Franse films in zijn bibiliotheek op te nemen. Ook gaat het bedrijf een Franse politieke dramaserie a la House of Cards opnemen. De serie is Marseille genoemd, en speelt in de Zuid-Franse havenstad.

Nooit meer vergaderen

Waarom moeten programmeurs eigenlijk luisteren naar managers zonder enige vakkennis? Quartz schrijft over een succesvolle tech-startup zonder vergaderingen, zonder managers en zonder e-mails.

Programmeurs werken het efficiëntst als ze vier uur achtereen kunnen werken, schrijft Christian Renella, oprichter van de Spaanstalige vergelijkingswebsite Project eMT. Maar bij veel bedrijven moeten ze hun code telkens in de steek laten omdat de managers weer eens willen vergaderen.

De oplossing? Geen managers, geen vergaderingen, geen e-mails met opdrachten maar een takenlijst waar de programmeurs naar kunnen kijken op het moment dat het uitkomt. Klinkt goed? Lees hier het hele stuk.

GM gaat zelfsturende auto verkopen

General Motors gaat binnen twee jaar een zelfsturende auto verkopen die kan communiceren met andere auto’s en ongelukken kan vermijden. Dat zegt ceo Mary Barra tegen persbureau Reuters.

De nieuwe Cadillac zou op snelwegen maar ook in steden zelf kunnen sturen, zich aan de snelheid houden en ook kunnen remmen als dat nodig is, schrijft Reuters.

De bestuurder van de auto is nog wel ten alle tijde verantwoordelijk, zegt Barra ook. Volgens haar duurt het nog wel een paar jaar voordat er een volledig autonome auto – zoals die van Google – de weg op kan.

    • Dolf de Groot