Net gemist, 6/9

De terugkijk- en leestips die nrc.next selecteerde voor het weekend:

LEZEN
Wat: De H.J. Schoolezing van minister Timmermans
Tijd: 20 minuten
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans wordt Eurocommissaris in Brussel, zo werd deze week bekend. Op dezelfde dag dat dit nieuws naar buiten kwam gaf hij Elseviers H.J. Schoolezing, waarin hij zijn kijk op de internationale politiek uiteenzette. Het teruglezen waard, zeker met Timmermans’ nieuwe positie in het achterhoofd.

LEZEN
Wat: The War Photo No One Would Publish
Tijd: 7 minuten
Op 28 februari in 1991 krijgt fotograaf Kenneth Jarecki een gruwelijk beeld voor zijn lens: een Irakese soldaat die uit een brandende vrachtauto had geprobeerd te klimmen. De soldaat grijpt om zich heen, zoekt naar zaken die hem houvast kunnen bieden, terwijl het vuur hem ondertussen verzwolg.
Jarecke klikt, en denkt ondertussen dat deze foto het beeld van de tot dan toe klinisch overkomende Golfoorlog definitief kan veranderen. Hij zat ernaast, want niemand wil de foto pubiceren. The Atlantic dook in de vraag: waarom eigenlijk niet?

KIJKEN
Wat: Deze gast imiteert Tinderfoto’s op geniale wijze
Tijd: 2 minuten
Gebruikers van datingapp Tinder beoordelen elkaar op hun profielfoto’s. Fijn dus als je er op je voordeligst op staat. De Australische (zwaar bebaarde) Jarrod Allen imiteert hilarisch de profielfoto’s van meisjes op Tinder. En daarbij is niks hem te gek. Weblog Froot roept hem uit tot de koning van Tinder.

KIJKEN
Wat: Dood van een klokkenluider
Tijd: 33 minuten

Arthur Gotlieb deed jarenlang zijn werk als beleidsmedewerker van de NZa met veel toewijding en plezier. Maar nieuwe managers werkten hem tegen. Meldingen van misstanden die hij ontdekte werden genegeerd. Het werd Gotlieb uiteindelijk te veel. Hij pleegde zelfmoord. Zembla toont indringend hoe de ambtenaar tot wanhoop werd gedreven.

    • Thomas Rueb