‘Neem warme kleren mee, het is hier koud.’ Vrouwelijke jihadi’s op internet

Sommige vrouwelijke jihadi’s twitteren en houden blogs bij, wat een beeld geeft van hun leven. “Er zijn hier kleren, maar de kwaliteit is slecht. Het is een wonder als je een top vindt of een broek die het langer uithouden dan een maand. Dus neem al je kleren mee, van sokken tot ondergoed tot jurken en hoofddoeken.”

Een strijder van IS in Raqqa. AP

“Ik zie jullie op de dag des oordeels. Ik zal jullie meenemen naar de hemel. Ik zal jullie handen vasthouden. Ik wil een martelaar worden.”

Deze woorden sprak de destijds 19-jarige Asqa Mahmood vorig jaar november tegen haar ouders over de telefoon. Zij stak op dat moment de grens over van Turkije naar Syrië. Haar ouders liet ze in verwarring en schok achter in Schotland.

Mahmood is niet de enige vrouw die is afgereisd naar het Midden-Oosten voor de jihad. The Telegraph schrijft dat een aantal jonge Britse vrouwen naar Syrië is afgereisd en zich heeft aangesloten bij de zogenoemde al-Khanssaa brigade, een soort vrouwelijke morele politie, onderdeel van de zeer gewelddadige Islamitische Staat (IS). Leden (voornamelijk Franse en Britse jonge vrouwen) dragen zwarte gezichtsbedekkende kleding en krijgen zo’n 125 euro per week betaald. Een van hun taken is controleren op straat of vrouwen zich volgens de Sharia kleden.

Sommige vrouwelijke jihadi’s twitteren en houden blogs bij, wat een beeld geeft van hun leven. Zo heeft Mahmood (als jihadi omgedoopt tot Umm Layth) een Tumblr-account. Daarin adviseert ze andere vrouwen die overwegen naar Syrië af te reizen (‘sisters’), onder meer over wat ze moeten meenemen.

“There are many materialistic things that can be found here however it is better for you to bring clothes, shoes etc from the West. There are clothes here, but Wallahi the quality is really bad. It’s a miracle if you find a top or trousers which last longer than a month. So bring all your clothing from socks and underwear to dresses and hijaab. (…)The shoes here are also bad quality, in addition they only seem to have 3 sizes here lol so maybe bring a pair of trainers with you. For the winter you will most likely need a good pair of boots and a thick warm coat. The winters here are freezing, trust me I’m from North of Britain and even still I found it cold. You can find shampoos soaps and other female necessities here, so do not stress if you think you will be experiencing some cavewomen life here. Alhumdulilaah I have experienced far too much luxury than I was expecting.”

De brigade opereert in de Syrische stad Raqqa, waar vermoedelijk ook de journalisten James Foley en Steven Sotloff werden onthoofd. Mahmood schrijft ook over het leven daar, als vrouwelijke jihadi:

“A normal day for a Muhajirah revolves around the same duties as a normal housewife. *At the moment I’m living at a sisters Makar (headquarters/base) along with many other sisters in Raqqah, since the situation with the Muhajireen has been unsettling since the fighting with FSA in Halab broke out - resulting in many of us having to leave our homes. For the time being we are being housed and taken care of here until our husbands find us a house inshaaAllah. Anyways, your day will revolve around cooking, cleaning, looking after and sometimes even educating the children. Haha I didn’t even know how to cook when I got married (3 months ago) but now I’ve had so much free time that I’ve learnt… Trust me sisters ‘practice makes perfect’. You can have electricity most of the time or you can rarely have it - it just depends upon your circumstance - but you have to be prepared for not having your mobile charged or their not being light (alhumdulilah for battery powered lights and candles) and maybe even learn how to wash your clothes by hand since you really cannot depend on the washing machine here. It may seem hard or very difficult but it is actually a lot easier than it sounds, plus it’s so very easy to adjust to the life here. Moreever you have a lot of time to seek out knowledge and hifz Quran. And when your husband has free time then he can take you out to practice shooting etc. In addition if your husband gives you permission then you can go to the internet Cafe with a group of sisters or the Market if you need anything.”

Shoppen in Raqqa

Op social media schrijven vrouwelijke jihadi’s over hun geloof in Allah en de jihad. Een Britse vrouw plaatste in februari een foto van haar zelfmoordriem: het eerst bewijs dat Britse vrouwen met bommen aan de strijd deelnemen. De IS schrijft voor dat vrouwen niet mogen vechten, maar wel zelfmoordbommen mogen dragen. Maar ze twitteren ook over het dagelijks leven: over shoppen in Raqqa, over eten, over vriendschap.

Twitter avatar UmmHussain101 UmmHussainAlBritani Since 9/11 the US government has brainwashed a generation of children through their televisions … When all they ever needed was the Qur’an
Twitter avatar UmmHussain101 UmmHussainAlBritani ” So, fight them till all opposition ends and the only religion is Islam ” - 8:39
Twitter avatar GreenBirds22 Black Banners Being co wives with ur bestfriend is beautiful
Twitter avatar GreenBirds22 Black Banners HI GUYSSS
Twitter avatar GreenBirds22 Black Banners i can stare at this for long http://t.co/vMI48nLjY3

Yilmaz brak tienduizend harten

Veel van de vrouwen die naar Syrië afreizen, hopen daar een man te vinden. Soms hebben ze al contact gehad met een potentiële man via Twitter of Facebook, soms hebben ze hem zelfs al ten huwelijk gevraagd. Volgens een Britse onderzoeker hebben sommige populaire jihadstrijders duizenden huwelijksaanzoeken gekregen via internet. Zo ook de Nederlandse Yilmaz, een oud-militair die in Syrië strijdt. Hij trouwde vorige week, waarmee hij volgens The Telegraph de harten van vele moslimvrouwen brak.

Twitter avatar chechisback Isrāfīl Yılmaz Obama to reveal “HOW TO SAVE THE WORLD FROM THE EVIL ISIS” game plan this Wednesday.

Make sure the popcorn and M&Ms are ready.

Twitter avatar chechisback Isrāfīl Yılmaz Lives in Holland: Dirty smelly Turk get out of here, no place for you here!!!

Leaves Holland for Jihad: Scum Traitor!!!

Me: ‘-.- …

Mahmood spil van brigade

Mahmood, die vorig jaar november naar Syrië afreisde, is volgens onderzoekers de spil van de al-Khanssaa brigade. De advocaat van haar familie noemt haar tegenover CNN een “slaapkamerradicaal”: ze komt uit een doorsnee moslimgezin. Ze was een rustig meisje, hield van Coldplay en Harry Potter. Ze bezocht een prestigieuze privéschool.

Haar ouders gaven dit weekend een geëmotioneerde verklaring af. Haar vader:

“Ze was de beste dochter die we ons konden wensen. We hebben geen idee wat er met haar is gebeurd. Ze hield van school. Ze was heel vriendelijk. Ik heb nog nooit tegen haar hoeven schreeuwen.”

    • Mirjam Remie