Nederlandse golfster Schreefel wint voor het eerst groot toernooi

De Nederlandse Dewi Claire Schreefel won gisteren voor het eerste een toernooi op de Europese Tour, in Helsingborg.

Ze is al vijf jaar professional, maar gisteren beleefde ze haar grote dag: in het zuiden van Zweden won golfster Dewi Claire Schreefel met een straatlengte voorsprong de Helsingborg Open, een toernooi van de Ladies European Tour.

Op Vasatorps Golfklubb had de 28-jarige speelster uit Alkmaar (17 onder par) zeven slagen minder nodig dan de nummer twee, Rebecca Artis uit Australië, de winnares van vorig jaar. „Ik ben elk jaar beter geworden, ik wist dat het dit jaar een keer zou komen”, zei Schreefel na afloop. „Alles kwam vandaag samen.”

Op de 148ste plaats van de wereldranglijst is Schreefel nu de beste Nederlandse golfster, drie plaatsen hoger dan Christel Boeljon. Haar overwinning leverde Schreefel een cheque op van 37.500 euro.

Schreefel, geboren in Diepenveen bij Deventer, speelt zowel op de Europese Tour als op de Amerikaanse, de LPGA. In 2012 werd ze al eens tweede in de Omega Dubai Ladies Masters. Schreefel heeft de hoogste klassering van een Nederlandse golfer op haar naam staan in een major: drie jaar geleden eindigde ze op de British Open op de gedeelde elfde plaats.

Nederlandse overwinningen in het vrouwengolf zijn uiterst zeldzaam. Boeljon won drie keer een toernooi op de Europese Tour voor vrouwen. In 1994 won Liz Weima de Nederlandse Open voor vrouwen, in Nijmegen.

Volgende week komen Schreefel en Boeljon uit op de Evian Championship in Frankrijk, één van de majors in het vrouwengolf, en de laatste van het jaar.

Bij de mannen zakte Joost Luiten, zonder zelf te spelen, een plaatsje op de wereldranglijst. In de week waarin hij zijn titel op de KLM Open verdedigt, in Zandvoort, is hij 51ste. Vanaf donderdag slaan op de Kennemer onder anderen Robert-Jan Derksen en Daan Huizing af, en twee publiekstrekkers uit Spanje: Gonzalo Fernandez-Castaño en Miguel Angel Jiménez.