‘MH17 neergehaald met BUK-raketsysteem door Russische soldaten’

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergehaald met een BUK-raketsysteem door Russische soldaten. Dat meldt de BBC vandaag op basis van gesprekken met ooggetuigen in het oosten van Oekraïne. De reportage wordt vanavond uitgezonden in het programma Panorama.

De rampplek in Oost-Oekraïne.
De rampplek in Oost-Oekraïne. Foto ANP / Pierre Crom

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergehaald met een BUK-raketsysteem door Russische soldaten. Dat meldt de BBC op basis van gesprekken met ooggetuigen in het oosten van Oekraïne. De reportage wordt vanavond uitgezonden in het programma Panorama.

Verslaggever John Sweeney van het BBC-programma zegt drie ooggetuigen te hebben gesproken die los van elkaar verklaren dat de raketinstallatie werd bemand door Russische soldaten. De getuigen zouden bovendien hebben verklaard dat de officier van dienst sprak met een Moskous accent.

De verslaggever benadrukt dat de belangrijkste getuige voor de pro-Russische separatisten heeft gevochten. Daarmee heeft hij er geen belang bij de schuld in de schoenen van de Russen te schuiven, zo stelt Sweeney.

Al vrij snel na de crash in juli van dit jaar ging men ervan uit dat het vliegtuig is neergehaald met een BUK-raketsysteem. Amerika zegt hiervoor ook bewijs te hebben. Zo’n raketsysteem is zeer geavanceerd. Over wie de de BUK heeft afgevuurd bestaat nog altijd onduidelijkheid. Al wezen tot nu toe de meeste berichten in de richting van pro-Russische separatisten.

Onderzoeksjournalisten meldden eerder hetzelfde

Eerder vandaag meldden onderzoeksjournalisten van de blog Bellingcat iets soortgelijks. Op basis van onderzocht foto- en videomateriaal zeggen zij tot de conclusie te zijn gekomen dat Russische militairen met een BUK-raketsysteem vlucht MH17 uit de lucht hebben neergeschoten.