Marin Cilic wint US Open overtuigend - eerste grandslamtitel

De Kroatische Marin Cilic viert zijn overwinning op de US Open. Foto Reuters / Eduardo Munoz

Marin Cilic heeft vannacht de mannenfinale van de US Open overtuigend gewonnen. De Kroaat was in drie korte sets (6-3, 6-3 en 6-3) te sterk voor Kei Nishikori. Dit is de eerste keer dat Cilic de finale van een grandslam haalde en tevens zijn eerste grandslamtitel.

Geen klassieker

De zwakke Nishikori werd in New York van de baan gespeeld door Cilic. De Kroatische tennisser (veertien op de wereldranglijst) overweldigde de Japanner tijdens de 54 minuten durende wedstrijd compleet. Nishikori brak onder het keiharde spel van Cilic. Die speelde zeventien aces, drie daarvan bereikten volgens persbureau AP een snelheid van 216 kilometer per uur.

Het winnende punt van Cilic:

De vermoeide Nishikori was met zijn fouten een makkelijke prooi voor Cilic. Deze finale van de US Open gaat dan ook zeker niet de boeken in als klassieker. “Er zijn veel Japanse toeschouwers in het publiek”, merkte The Wall Street Journal in het liveblog van de finale op. “Dat was een behoorlijk lange vlucht voor een snelle verloren wedstrijd”.

De Japanse Kei Nishikori, zichtbaar vermoeid, tijdens een korte onderbreking van de finale op de US Open. Foto Reuters / Adam Hunger

Cilic voorkwam met zijn zege dat Nishikori (nummer tien van de wereld) de eerste Aziatische man werd die ooit een grandslamtoernooi won, schrijft persbureau Reuters. Met zijn overwinning wordt hij de eerste Kroatische profspeler die een grandslamtitel behaalt sinds Goran Ivanisevic in 2001 (tevens zijn coach).

Twitter avatar usopen US Open Tennis #Cilic is the champion! The No. 14 seed wins his first Slam title, d. #Nishikori 6-3, 6-3, 6-3. #usopen http://t.co/zzEra5dBhV

Eerste keer sinds 2005 geen Nadal, Djokovic of Federer in finale

Cilic verwierf bekendheid in 2009 toen hij op de US Open Andy Murray versloeg, de toenmalige nummer twee van de wereld. Gisteren klopte de Kroaat Roger Federer in de halve finale, om het vannacht tegen Nishikori op te nemen. Cilic werd in 2013 negen maanden geschorst vanwege dopinggebruik.

De US Open-finale markeerde de eerste keer sinds de Australian Open in 2005 dat een van de grote drie - Novak Djokovic, Rafa Nadal en Roger Federer - niet in de finale stond.

Hattrick voor Williams op US Open

Serena Williams won zondag voor het derde jaar op rij de US Open. Dit was de zesde keer in haar carrière dat de nummer een van de wereld de titel won. De Amerikaanse was in de finale in New York met tweemaal 6-3 te sterk voor Caroline Wozniacki. Voor de 32-jarige Williams is het haar achttiende titel op een grandslamtoernooi.

    • Hans Klis