Made in China naar de beurs

Wall Street rolt de loper uit voor succesvolle, maar intransparante internetgigant van Jack Ma.

De grootste internetbazaar ter wereld, het Chinese Alibaba, gaat zelf de markt op. De beursgang van een van de succesvolste en winstgevendste Chinese bedrijven moet tussen de 17 en 21,1 miljard dollar (tussen de 13,1 en 16,3 miljard euro) opleveren, zo meldde vorige week Alibaba-oprichter Jack Ma, een voormalige leraar Engels.

Als investeerders de dit weekeinde bekend gemaakte vraagprijs per aandeel (tussen 60 en 66 dollar per stuk) betalen, zal het debuut van Alibaba op Wall Street – op 18 september – de recordbeursgangen van Facebook, General Motors en Visa overtreffen en de grootste in de Amerikaanse geschiedenis zijn. De verwachting in New York is dat de „onverwacht voorzichtige emissieprijs” zal worden overtroffen, want de belangstelling om mee te profiteren is onder grote investeerders „fors”.

In nieuwe berekeningen van Reuters en Bloomberg wordt de waarde van Alibaba geschat op minstens 120 en mogelijk zelfs 200 miljard dollar. Ook in de meest conservatieve schattingen is Alibaba meer waard dan eBay, LinkedIn, Paypal en Twitter samen en overtreft ook Facebook. Vaststaat dat Alibaba een concurrent wordt van wereldleider Amazon.com, zeker als het om handel in Made in China-goederen gaat.

De beursgang van Alibaba, waarin digitale kenmerken van Amazon.com, eBay en Paypal zijn gebundeld, wordt vandaag ingeleid met een tiendaagse, intercontinentale roadshow van Jack Ma en zijn belangrijkste adjudanten. Het wordt een staande lunch in het Manhattanse Waldorf-Astoria, vanwege de enorme belangstelling van grote en kleine investeringsfondsen en vermogende particulieren. Alle honderd optredens van de Alibaba-top in de VS, Europa en Azië zijn volgeboekt.

Investeerders zien in het door Engelssprekende Chinezen geleide Alibaba een symbool van de Chinese opmars en integratie in de wereldeconomie. Hoewel het groeitempo afneemt, wordt verwacht dat China over tien jaar de grootste economie van de wereld zal zijn, een economie waarin de internethandel (inclusief het betalingsverkeer en de verscheping) een dominante rol zal spelen, niet alleen in China, ook op de continenten waar Chinese bedrijven zeer actief zijn, zoals Afrika en Latijns-Amerika.

Als marktleider en trendsetter heeft Alibaba het gedrag van Chinese producenten en consumenten veranderd. Alleen de beslissingen van de Communistische Partij hebben meer invloed op het dagelijks leven in staatskapitalistisch, voorheen communistisch China. 500 miljoen consumenten en bedrijven handelen met elkaar via Chinese websites als Taobao (klant naar klant) en Alipay (betalingen).

Op het pad van reusachtige beursgangen gingen Chinese banken Alibaba voor. Jack Ma is beslist niet de eerste Chinese ondernemer die internationaal doorbreekt. Hij is wel de bekendste en bevindt zich in een meer tot de verbeelding sprekende groeisector. Hij durft en kan de concurrentie met de VS aan en geniet inmiddels een cultstatus.

Alibaba wil met het nieuwe kapitaal verder uitbreiden en vernieuwen in Afrika en Azië. Dat is nodig om de steeds scherpere concurrentie van de Chinese bedrijven Baidu en Tencent voor te blijven en Amazon.com partij te bieden. Ma wil aan Alibaba ook internationaal internetbankbedrijven, web-tv en een consumenten en producentendatabank toevoegen. Alibaba weet inmiddels meer over Chinese consumenten en bedrijven dan de staatsveiligheidsdiensten.

Tijdens de roadshows zal de Alibaba-top worden geconfronteerd met vragen over investeringsplannen en over de ondoorzichtige bestuursstructuur. De Chinese wet verbiedt dat sommige sectoren, waaronder internetbedrijven, in buitenlandse handen komen. Daar is een juridische oplossing voor gevonden, waarbij investeerders gegarandeerd dividend ontvangen zonder dat zij zeggenschap krijgen over de samenstelling van de raden van bestuur en commissarissen. Jack Ma en zijn 27 medeoprichters blijven de baas.

Volgens een Amerikaans Congresrapport lopen investeerders in Alibaba daardoor „grote risico’s”. Eerder dit jaar wees de beurs van Hongkong Alibaba af als „niet transparant”, waarop Ma uitweek naar New York. Daar verklaarde het dolblije beursbestuur de bestuursconstructie legaal. De New York Stock Exchange rolt nu de loper uit voor waarschijnlijk de grootste beursgang ooit op Wall Street.

    • Oscar Garschagen