Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Jubilerende Bernard Haitink toont elegant meesterschap

Onder grote publieke bijval vierde Bernard Haitink (85) in het Concertgebouw zaterdag zijn 60-jarig dirigentenjubileum bij het Radio Filharmonisch Orkest, waarvan hij ook de beschermheer is. Hij begon er in 1953 als violist en was vanaf 1957 chef-dirigent, het begin van een wereldcarrière. Tijdens een Hilversumse dirigentencursus in 1954 maakte hij zijn debuut in Vorspiel en Liebestod uit Wagners Tristan und Isolde. Daarmee begon ook dit concert, de opening van het 54ste seizoen van de NTR ZaterdagMatinee.

Met zijn verfijnde en bezielende gebaar bracht de jubilaris de spanningsbogen tot extatische crescendi . Volkomen transparant, met de juiste tempi en de vertrouwde Haitink-klank, was het een exemplarisch staaltje van meesterschap. Bijzonder voor Haitink was de keuze voor Sieben frühe Lieder van Alban Berg. Hier was de balans minder ideaal. Sopraan Anne Schwanewilms zong de mijmerende teksten over avond en nacht vooral als gedempte stem binnen het orkest, te weinig verstaanbaar in de zaal.

In de Vierde symfonie van Mahler was bij het voortreffelijk spelende Radio Filharmonisch Orkest alles perfect gedoseerd: knisperende glinstering, zwierige elegantie, dramatisch reliëf, subtiel uitgelichte tegenstemmen, expressieve blazers, duistere passages en een stralend lichtende hemel. Schwanewilms bezong lieflijk het kinderlijke luilekkerland en de celestijnse engelenmuziek met Haitink als de begenadigde dirigent.